Naar ontwerp van de Amsterdamse architect Albert Boeken.

Officiële of officieuze naam Villa Francisca, Heerlen
Adres(sen) Sint Franciscusweg 69
Postcode(s) 6416 EV
Plaats (provincie) Heerlen (Limburg)
Oorspronkelijke opdrachtgever dhr.ir. H.M. Noordhoorn Boele
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Albert Boeken
Aanvang en oplevering 1921 - 1921
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning

In Heerlen werd de Amsterdamse School geïntroduceerd door de Amsterdamse architecten Pauw en Van Hardeveld. Zij behoorden tot de groep architecten die in een vroeg stadium enthousiast kennis namen van het werk van de Amsterdamse School architecten rondom De Klerk. Het architectenduo raakte werkzaam in Heerlen dankzij de winnende inzending van Pauw voor de Volksbibliotheek aan het Tempsplein.

In het villapark Molenberg werden in dezelfde periode de eerste landhuizen in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd, zoals de Villa Hertzdahl-Horn van architect Jan Gratama en Villa Francisca van de Amsterdamse architect Albert Boeken (1891-1951). De rieten kappen bewerkstelligden een aansluiting met de landschappelijke omgeving.

De villa heeft een veelhoekige plattegrond in twee bouwlagen gelegen onder een rieten dak van twee in elkaar geschoven wolfsdaken. De gevels hebben een optrek in baksteen in Vlaams verband met een donkere plint met rollaag. In de vensters bevinden zich houten deuren en vensters met roedeverdeling in verschillende vormen en baksteen dorpels.

De voorgevel heeft links een risaliet van één laag onder een dak en rechts twee lagen en een topgevel. In het rechter geveldeel boven een plint en een bloembak bevindt zich een driedelig venster onder een latei met de geschilderde naam "Villa Francisca". De rechter stijl heeft decoratief houtsnijwerk. In de tweede laag bevinden zich een vierdelig venster en onder het wolfseind een tweedelig venster met twee brede stijlen en driehoekige zijlichten. Links bevinden zich een klein keldervenster in de plint en een vierdelig venster in een brede lijst met horizontale roedeverdeling ter plaatse van het trappenhuis. Links is een risalerend volume met hoge, naar links doorlopende plint met vier rechthoekige vensters in L-vorm met roedeverdeling.

De verdiept gelegen entree heeft een originele houten voordeur met panelen en een venster met V-vormige roedeverdeling en een afdak op consoles. Het bordes heeft een zwart-witte tegelvloer en een kunststeen dorpel. De console en de buitenste stijlen van het kozijn hebben decoratief houtsnijwerk. De linkerzijgevel heeft rechts een hoge plint en vier vensters als voor, met rechts houtsnijwerk. Het V-vormig toiletraam heeft verticale roedes en het rechthoekige keukenraam heeft een bovenlicht en een latei. In de tweede bouwlaag bevinden zich een rechthoekig venster en een vierdelig vensters met figuurglas.

Op het wolfseind bevindt zich een kleine dakkapel met gebogen dak. De achtergevel heeft rechts een terugliggend volume met een venster met bovenlicht en een rolluik, en een baksteen uitstulping. Erboven bevindt zich een klein venster en er staat een hoge schoorsteen op het dak. De rechterzijgevel van de risaliet heeft een houten keukendeur met een bovenlicht en drie vensters met rolluik. De gevel van de risaliet heeft twee lagen met een topgevel met wolfseind. In de eerste laag bevinden zich twee grote vensters met roedeverdeling en recente rolluiken, en twee brede stijlen met houtsnijwerk. Links ligt een verdiept gelegen houten tuindeur met roedeverdeling naast een muurtje met houten consoles met houtsnijwerk. In de rechterzijgevel bevinden zich twee vensters met gekleurd glas in lood, waartussen zich een steunbeer bevindt. Links liggen twee vensters boven de verwijderde bloembak, de gevel is aangesmeerd. Het dak is naar rechts oplopend.

Het schuurtje heeft een optrek in Vlaams verband met een donkere plint met rollaag gelegen onder een rieten zadeldak. Er is een V-vormig venster in de topgevel. In de zijgevel bevindt met een recente deur en twee vensters.

(Beschrijving afkomstig van Monumenten.nl)

Volgens de beschrijving in het monumentenregister zijn er nog een aantal oorspronkelijke onderdelen aanwezig, waaronder het trappenhuis, de orginele paneeldeuren in decoratieve lijsten, de driekantige schoorsteen met houten betimmering en de marmeren haardlijst.

De schoorsteen is vervangen, de bloembak rechts naast de woning en een deel van de tuinmuur zijn gesloopt. In het portiek van de entree is omstreeks 1990 een glas-in-loodvenster geplaatst en verder rolluiken.

1. Joosje van Geest, Heerlen, architectuur en stedenbouw 1950-1940(ISBN 90-400-8848-9).

1. https://www.monumenten.nl/monument/49337

Doordat de villa wat verder naar achteren geschoven ligt en lager is dan de omliggende villa’s valt hij niet direct op. Zonde, want het is een bijzondere woning. Een mooi detail vind ik het vierdelige venster met verticale vermelding van het bouwjaar.