Introductie

De Amsterdamse School is in Oost-Brabant schaarser dan in West-Brabant, maar er zitten pareltjes tussen, zoals deze villa!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa De Zwaluw, Helmond
Adres(sen) Aarle-Rixtelseweg 2
Postcode(s) 5707 GL
Plaats (provincie) Helmond (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Jan Nicolaas Aukes
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926 - 1927
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 513035

Achtergrond

Villa De Zwaluw is gelegen op de hoek van de Aarle Rixtelseweg en de Julianalaan. Het zou gebouwd zijn in opdracht van Jan Nicolaas Aukes, destijds een van de directeuren van supermarktketen EDAH. (EDAH - een afkorting van de vier directeursnamen: Ebben, Dames, Aukes en Hettema - had in Helmond haar hoofdkantoor.) Maar de kleinzoon van Jan Nicolaas Aukes wist te melden dat zijn grootvader het huis ergens rond 1930 had gekocht van iemand die wellicht rechter was. In sommige bronnen wordt gesproken over Den Zwaluw, maar de naam is De Zwaluw. Wie de architect was is opvallend genoeg niet bekend; volgens een ander familielid van Aukes zou het om een leerling van Dudok gaan.

Exterieur

De asymmetrische villa, in een verstrakte variant van de Amsterdamse School, staat op een L-vormige plattegrond en bestaat uit gemetselde ronde en hoekige verspringende bouwvolumes en is voorzien van een hoog samengesteld zadel- en schilddak met rode daktegels. Meerdere ramen hebben sierroeden of laddervensters en rood-geel-groen glas in lood in strakke rechthoekige vormen. Ook de buitenlantaarns (o.a. bovenop bakstenen sokkels bij de opgang naar het huis) hebben glas in lood.

Waardering volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: ‘De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege het voor de bouwtijd typerende type met ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes, rechthoekige en ronde vormen, gecombineerd met materiaalgebruik (o.a. daktegels) en details zoals glas-in-lood, stalen ramen, lamp bij entree enz. Het pand is markant gelegen en gaaf bewaard.’

Interieur

Op de interieurfoto’s op Funda is te zien dat elementen als het houtwerk van de trap weinig van doen hebben met de Amsterdamse School.

Recente ontwikkelingen

De villa staat op moment van schrijven (juli 2018) te koop.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/49488
2. http://www.geschiedenishelmond.nl/zoek-resultaat/oai_mi/ft_%7BFF431061-30D5-4770-8163-F194838E232D%7D
3. http://www.erfgoedgeowiki.nl/index.php/Villa_den_Zwaluw_-_Helmond
4. https://www.funda.nl/koop/helmond/huis-40685934-aarle-rixtelseweg-2/
5. https://020apps.nl/mip/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik weet eerlijk gezegd niet meer hoe ik op deze villa stuitte! Met dank aan Adriaan van den Heuvel makelaars en adviseurs voor het mogen plaatsen van de foto's.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.