Introductie

Een villa voor de 'chocoladebaron' Droste in Haarlem. Helaas gesloopt inmiddels.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa De Olifant (v.m.), Haarlem
Adres(sen) Zijlweg 199 (overzijde)
Postcode(s) 2015 CM
Plaats (provincie) Haarlem (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gesloopt
Oorspronkelijke opdrachtgever Familie Droste
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning, Landhuis
Betrokken architect(en) A.M.J. Sevenhuijsen
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1931
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Sevenhuijsen ontwierp deze villa voor chocoladefabrikant Droste, die haar tot 1973 bewoonde. Het huis heette eigenlijk 'Rodella', naar een geliefde berg in Tirol. Maar de Haarlemse bevolking vond de eigenzinnig vormgegeven woning kennelijk meer weg hebben van een olifant. Droste wilde het huis aanpassen naar moderne maatstaven, maar de kosten werden hem te hoog. De villa stond bovendien in de weg bij de ontsluiting van een beoogd woningbouwproject. En zo geschiedde dat ook dit karakteristieke erfgoed werd uitgewezen naar Het land van Ooit. Dat gebeurde overigens niet zonder slag of stoot; er kwam destijds een enorme protestbeweging op gang. Tevergeefs.

In 1974 werd de villa gesloopt. Ter herinnering aan de villa, die nog altijd wordt gemist, is op 28 april 2018 een gevelsteen met een voorstelling van de villa aangebracht op de hoek van de Zijlweg en het Narcisplantsoen. Het ontwerp van de gevelsteen was van Eric J. Coolen en Michaëla Bijlsma. Van september 2016 t/m maart 2018 werkten Michaëla en Eric op woensdagmiddagen in het Noord-Hollands Archief aan de steen.

Exterieur

Het was een zeer opmerkelijk vormgegeven villa. Vooral de enorme bolvormige rieten kap en de kolossale entreepartij met spitsboog waren opvallend. Verder vallen het siermetselwerk (met name de pilaren bij de entree), de laddervensters, en de expressieve houten deuren (ook van de garage) op. Het zijn deze elementen en het zoeken naar een volstrekt vrije en expressieve vorm dat deze villa tot de Amsterdamse School doet behoren.

Gebruikte bronnen

1. Jord den Hollander, Ooit gesloopt Nederland (ISBN 9023452895).

Links

1. https://www.ericcoolen.nl/openb-ruimte/
2. https://www.nieuwegrachtproducties.com/olifantgevelsteen/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik liep er vaak langs als ik naar school ging. In 1957 kreeg mijn broer voor de deur van deze villa een zeer ernstig verkeersongeluk.

Tot mijn schande werkte ik later op het architectenbureau dat verantwoordelijk is voor de non-descripte nieuwbouw waarvoor deze mooie villa moest wijken.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

geplaatst door Henk Koelewijn op 24 december 2020 om 11:01:

Waarom maken jullie geen boekwerk over de gebouwen die verdwenen zijn in de Amsterdamse School stijl.

Met foto's zou prachtig zijn.

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 28 december 2020 om 11:17:

Mooi idee! De tijd ontbreekt ons hiervoor, maar we steunen uiteraard een ieder die dit oppikt.

geplaatst door Henk Koelewijn op 7 januari 2021 om 17:54:

Hallo Wendingen,

Nou ik ben binnenkort toch Werkeloos, dus heb ik tijd zat. Mail me maar: howannesyan@hotmail.com

Lijkt me fantastisch om te doen. Ik denk dat er wel meer mensen zijn die dit willen oppakken.

Groet,

Henk Koelewijn

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.

Original text