Introductie

Deze villa in de mooie Hilversumse wijk Trompenburg is van de relatief onbekende architect Jan Dullaart.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa De Bult, Hilversum
Adres(sen) Bussumergrintweg 40
Postcode(s) 1217 BR
Plaats (provincie) Hilversum (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever Jacob Keijzer
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Jan Dullaart
Andere betrokken kunstenaars Willem Bogtman
Aanvang en oplevering 1928 - 1930
Huidige eigenaar Domus Magnus
Huidige functie Woon-zorgcomplex
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 522857

Achtergrond

In opdracht van Jacob Keijzer, een uit Zaandam afkomstige koopman in kruidenierswaren, ontwierp de Hilversumse architect Jan Dullaart deze werkelijk schitterende villa. Vrij gelegen in de heuvelachtige Hilversumse wijk Trompenburg zijn kosten nog moeite gespaard. De invloed van de Amsterdamse School is hierbij onmiskenbaar, met name in het rijke interieur en het glas in lood van Willem Bogtman. RCE en MIP noemen 1928 als bouwdatum, Stichting Historische Interieurs in Amsterdam 1929-1930.

Exterieur

Het landhuis heeft twee bouwlagen en een hoge kapverdieping en is opgetrokken op een vrijwel L-vormige plattegrond, waarbij gevarieerd is in de hoogtes van de bouwvolumes. Aan de noordzijde zijn garages aangebouwd, in de oost- en zuidhoek zijn terrassen aangelegd. Een imposante overdekte portiek aan de zuidzijde leidt naar de expressief vormgegeven houten voordeur met aan weerszijden fraaie smeedijzeren diefijzers. Maar voor je hier bent wordt de invloed van de Amsterdamse school de bezoeker al duidelijk uit de entree tot het terrein: het sierlijke gietijzeren hek met aan weerszijden rond gemetselde muurtjes met hierop expressieve smeedijzeren lampen.

Wat daarnaast aan het verder redelijk strakke exterieur opvalt zijn de bakstenen zuilen met robuuste kapitelen van de entree, het smeedijzeren hekwerk van het balkon, de hoge smalle venstertjes in de nokken, her en der siermetselwerk, en het vele glas in lood.

Interieur

Je blijft je ogen uitkijken in de villa. Het is niet alleen de hoeveelheid ornamentering, maar ook de kwaliteit hiervan. Of het nu gaat om het weelderige houtwerk met coromandel details, de ‘krakeling’ tegelvloeren, de parketvloer, de houten omkappingen van de verwarmingselementen en de lampen met ‘kristalvlekken’. En last but not least natuurlijk het glas in lood van Bogtman.

‘De architect Dullaart trekt in dit huis alle registers open voor zijn opdrachtgever’ schrijft Barbara Laan terecht in ‘Kunstwerk van ruimte en licht’, het uitgebreide artikel over Villa De Bult op de website van de Stichting Historische Interieurs in Amsterdam. We verwijzen graag naar dit artikel voor meer informatie over met name het interieur.

Recente ontwikkelingen

Tegenwoordig heeft de villa de naam Benvenuta en is het een van de locaties van woonzorgorganisatie Domus Magnus. Er zijn tien studio’s ingericht voor individuele bewoners, waarbij het grootste deel van de begane grond nog steeds is ingericht als woonruimte.

Links

1. http://www.historischeinterieursamsterdam.nl/huizenportret/villa-de-bult-door-jan-dullaart/
2. http://www.historischeinterieursamsterdam.nl/blog/eetkamer-wordt-moderne-woonkeuken/
3. https://www.monumenten.nl/monument/57072
4. https://www.domusmagnus.com/locaties/benvenuta

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik was aanwezig tijdens de open monumentendag in Hilversum in 2017, waar ik een rondleiding door en om het prachtige gebouw kreeg. Veel is nog origineel en het feit dat veel vertrekken hun originele functie nog hebben maakt het extra bijzonder.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.