Introductie

Villa van de meester van de overhoekse plattegronden.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa De Boschkant, Park Meerwijk, Bergen
Adres(sen) Studler van Surcklaan 17
Postcode(s) 1861 MA
Plaats (provincie) Bergen (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Tegelfabrikant Heystee
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) C.J. Blaauw
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1917 - 1918
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 46545

Achtergrond

Tegelfabrikant Heystee liet de huizen in Park Meerwijk bouwen door Amsterdamse School architecten met als enige voorwaarde dat ze veel van zijn tegels zouden gebruiken.

Exterieur

Harmonisch ontworpen villa met rieten dak, dat de vorm en kleur heeft van het omliggende duinlandschap. Accenten zoals de teruggelegen balkons met sierende golvende accenten. Bijzonder toegangshekje. Alle villa's in Park Meerwijk hebben een dergelijk, steeds net iets ander hekje.

Gebruikte bronnen

1. H. Th. Wijdeveld in Wendingen, jaargang 1, nummer 8, 1918.
2. Eline van Leeuwen en Erik Mattie, Park Meerwijk, Villapark te Bergen - Manifest van de Amsterdamse School.
3. Menno Jonker, Floris Leeuwenberg en Alice Roegholt, De Amsterdamse School. Verbeelde Idealen (Museum Het Schip 2011).

Links

1. http://www.architectuurgids.nl/project/list_projects_of_architect/arc_id/728/prj_id/679
2. https://www.monumenten.nl/monument/41211

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

werkzaam bij Museum Het Schip

Ingezonden door: alice roegholt

alice roegholt

Reacties

geplaatst door Annemarieke Verheij op 17 juli 2015 om 21:36:

En ik heb juist van De Ark heel wat foto's gemaakt, dus die doe ik dan wel. Van de drie woningen op rij, de geschakelde woning heb ik geen foto's, lagen te veel verscholen in het groen. Zal gisteren niet anders zijn geweest :-) Meezennest is al gepubliceerd, maar waarschijnlijk bedoel je Meerlhuis :-) Bij de publicatie van Meezennest staan overigens wat foto's die volgens mij de entree van Meerlhuis zijn.

geplaatst door Marcel Westhoff op 18 juli 2015 om 06:39:

Ik ben dus niet de enige die ze steeds door elkaar haalt! Want op Wendingen staat dat Meezennest Meerwijklaan 7 is, terwijl het nummer 5 moet zijn. Zelfs de site van Rijksmonumenten (http://rijksmonumenten.nl/monumenten/meezennest/bergen-nh/) haalt ze door elkaar. (En op de site van NAi staan weer huisnummers 5 en 6 vermeldt.) Enfin. Misschien is één beschrijving van beide villa's (die immers een twee-eenheid vormen) wel zo makkelijk. De foto's gaan hier al wel van uit. Ik ga een wijzigingsverzoek indienen.

geplaatst door Annemarieke Verheij op 18 juli 2015 om 20:01:

Wat het volgens mij zo verwarrend maakt is dat de huizen nummers hebben, net als zo vaak op een bungalowpark. Maar dit loopt niet altijd gelijk met de huisnummers die bij het adres horen. Op de oorspronkelijke overzichtsplattegrond hebben de huizen hele andere nummers dan de huidige huisnummers. Daar is Meerlhuis inderdaad 6, terwijl hij huisnummer 7 heeft. Beek en Bosch bijvoorbeeld is huisnummer 4, maar heeft huisnummer 2... Eén beschrijving van de Merels en Mezen lijkt mij ook een goed idee. De balkons, vensters etc, worden allemaal gedeeld.

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 24 juli 2015 om 07:40:

Het is even wennen maar ik denk dat het geel dat nu is gebruikt de oorspronkelijke kleur benadert. Zou interessant zijn om de overwegingen van de bewoners te vernemen. Het geel past volgens mij ook veel beter bij de stenen en het overige houtwerk, vormt er veel meer een eenheid mee. Tegenwoordig zijn vrijwel alle kozijnen van de Amsterdamse School gebouwen wit maar in de bouwtijd werd er volgens mij heel vaak oker en geelbruin gebruikt. Bij sommige complexen, oa Het Nieuwe Huis, zie je dat dat soort kleuren opnieuw worden gebruikt bij renovatie. Het kleurgebruik geldt overigens ook voor de binnenkant. Tegenwoordig is al het houtwerk wit maar vroeger werden er veel kleuren gebruikt. Ik woon zelf in een huis van Westerman uit begin jaren 30. Bij schilderbeurten vinden we onder het wit onder meer donkerbruin/houtimitatie, donkergroen en matgrijs neigend naar bruin.

geplaatst door Marcel Westhoff op 24 juli 2015 om 08:24:

Interessant punt, Gert Jan. Ik denk dat je gelijk hebt. Mij viel bij vroege foto's van de Holendrechtstraat bijvoorbeeld ook al op dat alle kozijnen op de begane grond eenzelfde donkere kleur hadden als de deuren. Onmogelijk om te zien wat nou de oorspronkelijke kleuren waren op zwart-wit foto's, maar vandaag de dag zijn ze inderdaad allemaal wit. Ik kan me voorstellen dat de architecten hier duidelijke ideeën over hadden, maar werd dit ook wel eens op bouwtekeningen vermeldt?

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.