Introductie

De toegang tot de Burgemeester Schoonheijtstraat wordt geflankeerd door twee monumentale hoekpanden van architect Hurks: dit pand (nr. 2) en het overgelegen pand (nr. 1).

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Burg. Schoonheijtstraat 2, Roosendaal
Adres(sen) Burgemeester Schoonheijtstraat 2
Postcode(s) 4701 LV
Plaats (provincie) Roosendaal (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Burwinkel, van Laarhoven
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Jacques Hurks
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930 - 1930
Huidige eigenaar niet bekend
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Villa in 1930 gebouwd als dubbele villa naar ontwerp van architect Jac. Hurks met Amsterdamse Schoolelementen.

Exterieur

De villa is in 1930 gebouwd onder invloed van de Amsterdamse Schoolarchitectuur. Het is een twee laagse woning in donker rood metselwerk met afgeschuinde hoek onder een schilddak met grote overstek. Beide gevels zijn voorzien van een hoger opgaand risaliet dat aan de bovenzijde begrensd wordt door een horizontaal samengesteld venster direct onder de grote dakrand. Op de verdieping van het risaliet aan de Burgemeester Schoonheijtstraat een hoog raam dat door opgelegde middenstijlen in drieën is verdeeld waardoor het verticalisme hiervan extra wordt benadrukt.

Interieur

In het interieur zijn de indeling en delen van de inrichting nog in oorspronkelijke staat. Van belang zijn onder andere het trappenhuis met houten trapleuning met geometrische dekoratie en de betegelde schoorsteenmantels.

Recente ontwikkelingen

Het pand is goed onderhouden.

Links

1. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/pagroosendaalburgemeesterschoonheijtstraat002.htm
2. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/burgemeesterschoonheijtstraat002_T.pdf
3. http://www.hurksgenootschap.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De toegang tot de Burgemeester Schoonheijtstraat is tussen twee bijzondere hoekpanden nr 1 en 2. Wat direct opvalt is de zeer indrukwekkende entreepartij met hoge smalle ramen van de villa Burgemeester Schoonheijtstraat 1 die alle aandacht opeist. Door de afgeschuinde hoeken en de grote steile dakschilden die de hoek omgaan wordt je de straat ingetrokken.

Ingezonden door: Sjaak Kools

Sjaak Kools Vanaf 1979 werkzaam bij de gemeente Roosendaal als coördinator bouwaanvragen. Dit betreft alle aspecten zoals voorbespreking met aanvragers, toets bestemmingsplan, voorbereiding en informatie verstrekken aan welstandscommissie en vanaf 1992 de monumentencommissie, technische toetsing en advisering vergunning verlening aan BenW. Vanaf 1997 secretaris van de welstands- en monumentencommissie. Door de ervaring met datamanagement en het gebruik van geautomatiseerde systemen ben ik begonnen om alle over de gehele gemeente verspreide gegevens, die dus niet in de vergaderingen beschikbaar waren, te verzamelen en te ontsluiten via een website (www.erfgoedroosendaal.nl) die overal via het internet is te gebruiken. Het unieke van de site is dat het alle denkbare zaken betreft in relatie met alle monumentale aspecten, maakt niet uit welke status. Verder ben ik actief als bestuurslid van het Hurksgenootschap, die als missie heeft het inventariseren, vastleggen en publiceren van het oeuvre van architect Jacques Hurks (1890-1977). Deze architect vertegenwoordigde de Amsterdamse Schoolarchitectuur in Noord-Brabant en met name in Roosendaal en omgeving. Zijn werk omvat woningen, kerken en boerderijen waarin zijn typische eigen stijl te herkennen is. Het genootschap beoogt het werk van Hurks volledig in kaart te brengen en uit te dragen door middel van het organiseren van exposities, lezingen en excursies. Tevens geef ik elk jaar ondersteuning bij de open monumenten dag.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.