Introductie

De toegang tot de Burgemeester Schoonheijtstraat wordt geflankeerd door twee monumentale hoekpanden van architect Hurks: dit pand (nr. 1) en het overgelegen pand (nr. 2).

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Burg. Schoonheijtstraat 1, Roosendaal
Adres(sen) Burgemeester Schoonheijtstraat 1
Postcode(s) 4701 LS
Plaats (provincie) Roosendaal (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever M. Raaymaakers
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Jacques Hurks
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1932 - 1932
Huidige eigenaar niet bekend
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer n.v.t.

Achtergrond

Villa in 1932 gebouwd naar ontwerp van architect Jac. Hurks met Amsterdamse Schoolelementen.

Exterieur

De villa is in 1932 gebouwd onder invloed van de Amsterdamse Schoolarchitectuur in donkerrood metselwerk. Het pand heeft een schilddak met een grote overstek. De woning is tweezijdig georiënteerd waarbij de begane grond en verdieping in metselwerk zijn uitgevoerd met een afgeschuinde hoek. Aan de linkergevel een hoog opgaande gemetselde erker met afgeschuinde hoeken en flinke overstekende dakrand. In het midden van de rechtergevel een gemetselde risaliet waarin de entree en trappenhuis met hoge smalle glas-in-loodramen die steunen op een console met klossen en aan de bovenzijde begrensd worden met een grote overstekende dakrand op klossen. De risaliet loopt door tot aan de noklijn. Door het horizontale en verticale lijnenspel ontstaat er een evenwichtig geheel.

Interieur

In het interieur zijn de indeling en delen van de inrichting nog in oorspronkelijke staat. Van belang zijn onder andere het trappenhuis met houten trapleuning met geometrische decoraties, de hoge glas-in-loodramen, de betegelde schoorsteenmantels en het donkere schilderwerk.

Recente ontwikkelingen

Goed onderhouden, nagenoeg in oorspronkelijke staat.

Links

1. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/pagroosendaalburgemeesterschoonheijtstraat001.htm
2. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/uitleg/burgemeesterschoonheijtstraat001.htm
3. http://www.hurksgenootschap.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Tussen twee bijzondere hoekpanden nr 1 en 2 kom je in de Burgemeester Schoonheijtstraat. Wat direct opvalt is de zeer indrukwekkende entreepartij met hoge smalle ramen van de villa Burgemeester Schoonheijtstraat 1 die alle aandacht opeist. De grote steile doorlopende dakschilden die de hoek omgaan leiden je als het ware de straat in.

Ingezonden door: Sjaak Kools

Sjaak Kools Vanaf 1979 werkzaam bij de gemeente Roosendaal als coördinator bouwaanvragen. Dit betreft alle aspecten zoals voorbespreking met aanvragers, toets bestemmingsplan, voorbereiding en informatie verstrekken aan welstandscommissie en vanaf 1992 de monumentencommissie, technische toetsing en advisering vergunning verlening aan BenW. Vanaf 1997 secretaris van de welstands- en monumentencommissie. Door de ervaring met datamanagement en het gebruik van geautomatiseerde systemen ben ik begonnen om alle over de gehele gemeente verspreide gegevens, die dus niet in de vergaderingen beschikbaar waren, te verzamelen en te ontsluiten via een website (www.erfgoedroosendaal.nl) die overal via het internet is te gebruiken. Het unieke van de site is dat het alle denkbare zaken betreft in relatie met alle monumentale aspecten, maakt niet uit welke status. Verder ben ik actief als bestuurslid van het Hurksgenootschap, die als missie heeft het inventariseren, vastleggen en publiceren van het oeuvre van architect Jacques Hurks (1890-1977). Deze architect vertegenwoordigde de Amsterdamse Schoolarchitectuur in Noord-Brabant en met name in Roosendaal en omgeving. Zijn werk omvat woningen, kerken en boerderijen waarin zijn typische eigen stijl te herkennen is. Het genootschap beoogt het werk van Hurks volledig in kaart te brengen en uit te dragen door middel van het organiseren van exposities, lezingen en excursies. Tevens geef ik elk jaar ondersteuning bij de open monumenten dag.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.