Introductie

Villa-uitbreiding van Jacques Hurks.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Brugstraat 44, Roosendaal
Adres(sen) Brugstraat 44 44
Postcode(s) 4701 LJ
Plaats (provincie) Roosendaal (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever A. Th. van de Ven
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Jacques Hurks, Joseph de Lepper, Antoon van Hees
Andere betrokken kunstenaars n.v.t.
Aanvang en oplevering 1932 - 1932
Huidige eigenaar Advocaten Van Oorschot–De Jongh
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Villa in 1932 uitgebreid naar ontwerp van architect Jac. Hurks met Amsterdamse School elementen. Oorspronkelijk woonhuis, in 1912 gebouwd door architect Joseph de Lepper, in 1930 is het pand verbouwd en vergroot door architect Jacq. Hurks, tot woonhuis met kantoor, in 1932 verbouwt architect Antoon van Hees het kantoorgedeelte en in 1937 bouwt Jacques Hurks een tuinkamer aan het woonhuis. Het hekwerk dat de tuin afschermt dateert ook uit ca. 1930. Het pand is vrijwel geheel gaaf en nog in gebruik als woonhuis.

Exterieur

De villa is in 1912 gebouwd naar ontwerp van architect Joseph de Lepper en is in 1932 uitgebried naar ontwerp van Jacques Hurksonder onder invloed van de Amsterdamse schoolarchitectuur. Het is een tweelaags pand in oranjerode verblendsteen onder een schilddak met een grote overstek. In het midden een gebogen risaliet dat doorloopt tot de nok van het dak, waarbij het metselwerk is voorzien van afdektegels. Aan weerszijden van het risaliet is in het dakschild direct in de goot een vierdelige dakkapel met grote overstek. Tussen de dakkapellen een teruggelegen balkon met een gemetselde balustrade afgedekt met hardsteen. Hardstenen versieringsbanden volgen de contouren van de bovenlichten met glas in lood. De rechterhoek van het pand is afgeschuind. Aan de rechterzijde is een uitbouw met de kenmerkende ladderramen. De voordeur en de linker zij-ingang zijn voorzien van zware roodbruine houten deuren met houtsnijwerk.. Het pand is rondom voorzien van een hardstenen plint.

Interieur

In het interieur zijn de indeling en delen van de inrichting nog in oorspronkelijke staat. Van belang zijn onder andere het trappenhuis met houten trapleuning met geometrische dekoraties, de glas-in-loodramen, de betegelde schoorsteenmantels en het donkere schilderwerk.

Recente ontwikkelingen

Goed onderhouden, nagenoeg in oorspronkelijke staat.

Links

1. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/pagroosendaalbrugstraat044-44a.htm
2. http://www.hurksgenootschap.nl
3. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/brugstraat044_T.pdf

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De villa heeft een zakelijke uitstraling waaraan ornamenten van de Amsterdamse School zijn toegevoegd. Het oorspronkelijk interieur is zorgvuldig in stand gehouden. Door de oranjerode verblendsteen en de hardstenen ornamenten heeft het pand een voorname uitstraling.

Ingezonden door: Sjaak Kools

Sjaak Kools Vanaf 1979 werkzaam bij de gemeente Roosendaal als coördinator bouwaanvragen. Dit betreft alle aspecten zoals voorbespreking met aanvragers, toets bestemmingsplan, voorbereiding en informatie verstrekken aan welstandscommissie en vanaf 1992 de monumentencommissie, technische toetsing en advisering vergunning verlening aan BenW. Vanaf 1997 secretaris van de welstands- en monumentencommissie. Door de ervaring met datamanagement en het gebruik van geautomatiseerde systemen ben ik begonnen om alle over de gehele gemeente verspreide gegevens, die dus niet in de vergaderingen beschikbaar waren, te verzamelen en te ontsluiten via een website (www.erfgoedroosendaal.nl) die overal via het internet is te gebruiken. Het unieke van de site is dat het alle denkbare zaken betreft in relatie met alle monumentale aspecten, maakt niet uit welke status. Verder ben ik actief als bestuurslid van het Hurksgenootschap, die als missie heeft het inventariseren, vastleggen en publiceren van het oeuvre van architect Jacques Hurks (1890-1977). Deze architect vertegenwoordigde de Amsterdamse Schoolarchitectuur in Noord-Brabant en met name in Roosendaal en omgeving. Zijn werk omvat woningen, kerken en boerderijen waarin zijn typische eigen stijl te herkennen is. Het genootschap beoogt het werk van Hurks volledig in kaart te brengen en uit te dragen door middel van het organiseren van exposities, lezingen en excursies. Tevens geef ik elk jaar ondersteuning bij de open monumenten dag.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.