Introductie

Een vroeg ontwerp van de architect Hurks, wiens ontwerpen uit de tweede helft van de jaren 1920 veel meer het stempel van de Amsterdamse School dragen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Brugstraat 35, Roosendaal
Adres(sen) Brugstraat 35
Postcode(s) 4701 LB
Plaats (provincie) Roosendaal (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Familie Goijarts
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Jacques Hurks
Andere betrokken kunstenaars n.v.t.
Aanvang en oplevering 1921 - 1921
Huidige eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Villa in 1921 gebouwd naar ontwerp van architect Jac. Hurks en Marinus Vergouwen met Amsterdamse Schoolelementen. Het centraal in het pand liggend trappenhuis is later veel lichter geworden door het aanbrengen van een lichtkoepel.

Exterieur

De villa is in 1921 gebouwd onder invloed van de Amsterdamse schoolarchitectuur in donkerrood metselwerk. Het pand heeft een zadeldak met grote overstekende goot op klossen. Aan de linkerzijde een gemetseld risaliet afgedekt met een eigen kap. De top van het metselwerk is afgedekt met hardstenen versieringen met op de top een medaillon. In het midden een in metselwerk trapsgewijze terugliggende nis waarin een tweelaagse erker met afgeronde hoeken. De bovenzijden van de raam- en deuropeningen zijn afgedekt met versierde hardstenen lateien met blokmotieven, die bij de voordeur extra verzwaard en geprofileerd zijn uitgevoerd. In het midden een gebeeldhouwde drager voor een vlaggenmast en aan weerszijden onderaan een hardstenen ornament. De bovenlichten zijn voorzien van glas in lood. De deuren zijn uitgevoerd in zwaar roodbruin hout met rijkelijk versierd houtsnijwerk en smeedijzeren ornamenten. Midden op het voordakvlak een driedelige dakkapel met een geprofileerde dakrand en in het midden een rondgebogen dak.

Interieur

In het interieur zijn de indeling en delen van de inrichting nog in oorspronkelijke staat. Van belang zijn onder andere het trappenhuis met houten trapleuning versierd met houtsnijwerk, met geometrische decoraties, de glas-in-loodramen, de betegelde schoorsteenmantels, roodbruin houten afwerkingen, donker schilderwerk. Lantaarntje bij het toilet waardoor je kunt zien of het in gebruik is

Recente ontwikkelingen

Goed onderhouden, nagenoeg in oorspronkelijke staat.

Links

1. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/pagroosendaalbrugstraat035.htm
2. http://www.hurksgenootschap.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De villa heeft een zakelijke uitstraling waaraan ornamenten van de Amsterdamse School zijn toegevoegd. Het risaliet is van een indrukwekkende opbouw met een adembenemende dieptewerking en versieringen passend bij belangrijkheid van de elementen. Het oorspronkelijk interieur is zorgvuldig in stand gehouden.

Ingezonden door: Sjaak Kools

Sjaak Kools Vanaf 1979 werkzaam bij de gemeente Roosendaal als coördinator bouwaanvragen. Dit betreft alle aspecten zoals voorbespreking met aanvragers, toets bestemmingsplan, voorbereiding en informatie verstrekken aan welstandscommissie en vanaf 1992 de monumentencommissie, technische toetsing en advisering vergunning verlening aan BenW. Vanaf 1997 secretaris van de welstands- en monumentencommissie. Door de ervaring met datamanagement en het gebruik van geautomatiseerde systemen ben ik begonnen om alle over de gehele gemeente verspreide gegevens, die dus niet in de vergaderingen beschikbaar waren, te verzamelen en te ontsluiten via een website (www.erfgoedroosendaal.nl) die overal via het internet is te gebruiken. Het unieke van de site is dat het alle denkbare zaken betreft in relatie met alle monumentale aspecten, maakt niet uit welke status. Verder ben ik actief als bestuurslid van het Hurksgenootschap, die als missie heeft het inventariseren, vastleggen en publiceren van het oeuvre van architect Jacques Hurks (1890-1977). Deze architect vertegenwoordigde de Amsterdamse Schoolarchitectuur in Noord-Brabant en met name in Roosendaal en omgeving. Zijn werk omvat woningen, kerken en boerderijen waarin zijn typische eigen stijl te herkennen is. Het genootschap beoogt het werk van Hurks volledig in kaart te brengen en uit te dragen door middel van het organiseren van exposities, lezingen en excursies. Tevens geef ik elk jaar ondersteuning bij de open monumenten dag.

Reacties

geplaatst door Pablo Maravi op 4 augustus 2016 om 23:32:

Op 1985 leerde ik kennen in Amsterdam op de Staatsliedenbuurt aan de Wittenkade 89II Eric Goijarts oftewel Jonkheer Hendrikus Franciscus Maria Goijarts.Hij is in dit huis geboren echter verbannen naar Amsterdam vanwege zijn seksualiteit.De familie Goijarts kon niet hebben dat Eric homofiel was, Hij.Mijn Eric heeft zichzelf dood gedronken ut ellende.Op c.q. 42 jaar is Eric overleden in armoede. Ik schrijf uit Zuid Amerika en ben op zoek naar zijn zusters. Patricia uit Belgie, Elly uit Dordrecht, Lillian uit de V.K. en zijn broers Sharol gevestigd destijds in de V.S.OOk eventueel Franska Mutsaers weduwe van wijlen Arnold Goijarts.Ik ben met Eric getrouwd en heb met hem ong. 03 jaar samengewoond. Eric eisde zijn kindsdeel. Ik bergijp niet de hebzucht van deze familie, Ik heb zijn graf in de St. Barbara begraafplaats en na 12 jaartevens de verlenging betaald uit onze schammele huishouden geld.De familie was inderdaad handelaar in ruwe suiker.Graag hoor ik van een van hun. ik Dank U wel dat ik dit berichtje mag plaatsen.Grt. uit Zuid Amerika.ben n.l. teruggegaan naar mijn land van ooorsprong. Pablo Maravi. e mail: pablomaravisumar@hotmail.com

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.