Introductie

Een schitterend Hurks-interieur.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Brugstraat 23, Roosendaal
Adres(sen) Brugstraat 23
Postcode(s) 4701 LB
Plaats (provincie) Roosendaal (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever H. van Turnhout
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Jacques Hurks
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1932 - 1932
Huidige eigenaar Fam. Van Oorschot
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 517258

Achtergrond

Het voorhuis is in 1916 gebouwd naar ontwerp van F.B. Sturm. Het achterhuis is in 1932 gebouwd naar ontwerp van architect Jac. Hurks in de Amsterdamse School stijl, in opdracht van H. van Turnhout, arts.

Exterieur

Het achterhuis is in 1932 gebouwd onder in de Amsterdamse schoolstijl in donkerrood metselwerk. Het pand heeft een schilddak met een grote overstek. De zitkamer heeft een ronde vorm en is uitgevoerd in metselwerk. Het doorgetrokken metselwerk van de zitkamer fungeert als balustrade van het dakterras. Tussen de ramen en de bovenlichten van de zitkamer is een doorstekende dakrand die overgaat tot een gedeeltelijke afdekking van het terras. Het terras is opgebouwd uit verschillende ronde delen die in elkaar overvloeien of elkaars opposiet zijn. De onderzijde van de ramen rust op een hardstenen onderslag. De bovenlichten zijn voorzien van glas-in-loodramen.

Interieur

In het interieur zijn de indeling en delen van de inrichting nog in oorspronkelijke staat. Van belang zijn onder andere de binnentuin met glas-in-lood-dakkoepels, de samengestelde driehoekige glas-in-loodlampen, de spiegelwand, de roodzwarte huiskleuren van Hurks, vaste zithoek met roodbruine lambrisering, het tegelwerk met zeer sprekende kleuren, fel blauw, oranje en zwarte biezen gedrapeerd met goudkleurige koordmotief tegelstrips.

Recente ontwikkelingen

Het pand is goed onderhouden en nagenoeg in oorspronkelijke staat.

Links

1. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/pagroosendaalbrugstraat023.htm
2. www.hurksgenootschap.nl
3. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/brugstraat023_T.pdf
4. https://www.monumenten.nl/monument/52835

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De binnentuin tussen de zitkamer in het achterhuis en het voorhuis heeft een sfeervolle lichtinval door de grote dakkoepels met glas in lood en de afwerking van de wanden met tegelwerk in sprekende kleuren, waarin het aangenaam is verpozen. De inrichting is tot het kleinste detail uitgewerkt, zoals het in tegelwerk uitgevoerde verdampingsgoot onder de kapstok.

Ingezonden door: Sjaak Kools

Sjaak Kools Vanaf 1979 werkzaam bij de gemeente Roosendaal als coördinator bouwaanvragen. Dit betreft alle aspecten zoals voorbespreking met aanvragers, toets bestemmingsplan, voorbereiding en informatie verstrekken aan welstandscommissie en vanaf 1992 de monumentencommissie, technische toetsing en advisering vergunning verlening aan BenW. Vanaf 1997 secretaris van de welstands- en monumentencommissie. Door de ervaring met datamanagement en het gebruik van geautomatiseerde systemen ben ik begonnen om alle over de gehele gemeente verspreide gegevens, die dus niet in de vergaderingen beschikbaar waren, te verzamelen en te ontsluiten via een website (www.erfgoedroosendaal.nl) die overal via het internet is te gebruiken. Het unieke van de site is dat het alle denkbare zaken betreft in relatie met alle monumentale aspecten, maakt niet uit welke status. Verder ben ik actief als bestuurslid van het Hurksgenootschap, die als missie heeft het inventariseren, vastleggen en publiceren van het oeuvre van architect Jacques Hurks (1890-1977). Deze architect vertegenwoordigde de Amsterdamse Schoolarchitectuur in Noord-Brabant en met name in Roosendaal en omgeving. Zijn werk omvat woningen, kerken en boerderijen waarin zijn typische eigen stijl te herkennen is. Het genootschap beoogt het werk van Hurks volledig in kaart te brengen en uit te dragen door middel van het organiseren van exposities, lezingen en excursies. Tevens geef ik elk jaar ondersteuning bij de open monumenten dag.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.