Introductie

Michel de Klerk bouwde een bijzondere villa in Hilversum die de naam Bileken draagt. Zou iemand weten waar de naam Bileken naar verwijst?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Bileken, Hilversum
Adres(sen) Van Lenneplaan 37
Postcode(s) 1217 NB
Plaats (provincie) Hilversum (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever, Mevrouw Veerhoff-Kothe
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Michel de Klerk
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1914 - 1915
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer GMH0367

Achtergrond

Op de oorspronkelijke bouwtekening staat dat het gaat om een landhuisje met de naam Bileken. Wattjes maakte er later in zijn werk over de Nieuw-Nederlandsche Bouwkunst "Landhuis Billeke" van.

Manfred Bock cs schrijven in hun boek over de tekeningen van De Klerk dat de architect begin 1914 van de weduwe Veerhoff-Kothe de opdracht kreeg om een woonhuis te bouwen op de hoek van de Van Lenneplaan en de Zonnelaan in Hilversum. Over de opdrachtgeefster is niets bekend, maar ze zal vertrouwen in De Klerk hebben gehad want zij liet hem het huis van top tot teen ontwerpen. Tekeningen zijn bewaard van onder meer de gevels, de tuinmuren, het tegelwerk en zelfs van het kippenhok. In maart 1914 had De Klerk zijn plattgegrond en gevelschetsen gereed. Vervolgens werkte hij aan de detaillering van het exterieur en in de tweede helft van het jaar aan het interieur. Volgens het bestek moest het huis vierenhalve maand na aanvang van de bouw worden opgeleverd.

Exterieur

Het pand staat op een straathoek, maar is van daar af niet zichtbaar vanwege de weelderige begroeiing in de tuin. De plattegrond vertoont een haast organische aanblik, met golvende muren. Opvallende details zijn de hoge voorgevel met een reeks kleine ramen naast elkaar, de invallende deurpartij en diverse gepotdekselde bovendelen van de zijmuren. De bovenste verdieping staat onder 45 graden met de onderste bouwlaag. Het tuinhekje is reeds lang verdwenen, maar de in prachtig baksteenverband gemetselde muren staan er nog wel.

Recente ontwikkelingen

Aanvankelijk was het pand ontworpen als landelijke verblijfplaats, compleet met een kippenhok en twee kippenrennen. Dat kippenhok heeft het veld moeten ruimen voor een garage, die wel in stijl was ontworpen. De Bock cs schrijven dat het woonhuis door verbouwingen zwaar is aangetast.

Gebruikte bronnen

1. M. Bock, ea Michel de Klerk. Bouwmeester en tekenaar van de Amsterdamse School (Rotterdam, 1997).

Links

1. http://zoeken.nai.nl/CIS/project/13633
2. http://hilversum2.clubs.nl/foto/detail/12384790_van-lenneplaan-37

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik realiseerde me dat dit een van de weinige gebouwen (misschien zelfs wel het enige) van Michel de Klerk in Hilversum is. Bovendien is het 100 jaar geleden op tekening gezet. Daarnaast is het gewoon erg mooi.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.