Introductie

Deze villa is van de hand van Margaret Staal-Kropholler, die verder nog mocht tekenen voor Het Meezennest en het Meerlhuis.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Beukenhoek, Park Meerwijk, Bergen
Adres(sen) Lijtweg 19
Postcode(s) 1861 MB
Plaats (provincie) Bergen (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever Tegelfabrikant Heystee
Oorspronkelijke functie Landhuis
Betrokken architect(en) Margaret Staal-Kropholler
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1917 - 1918
Huidige eigenaar
Huidige functie Landhuis
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Toen Jan Frederik Staal van tegelhandelaar Arnold Heystee de opdracht kreeg om villa’s te bouwen voor Park Meerwijk, was zijn latere echtgenote Margaret Kropholler een van de architecten die hij uitnodigde om met hieraan mee te werken. Van haar bevinden zich drie ontwerpen in het villawijkje: de dubbelvilla Meezennest en Meerlhuis, een bruggetje, en Beukenhoek, gelegen op de hoek van de Lijtweg en de Meerwijklaan. Daarmee vormen twee scheepvormige huizen de toegangen tot het wijkje: Staals De Bark aan de noordzijde en Krophollers Beukenhoek aan de zuidzijde.

Beukenhoek had de pech – net als Tamelone, Mevene en Rogier in 1922 – door brand te worden getroffen. Anders dan Kramers villa’s werd Beukenhoek niet geheel verwoest, maar had het na de verbouwing wel een totaal andere uitstraling.

Leuke voetnoot in de geschiedenis van Beukenhoek is de Japanse architect Horiguchi Sutemi, die begin jaren 20 een rondreis door Europa had gemaakt. Hij was zo onder de indruk geraakt van de Amsterdamse School, dat hij niet alleen een boek publiceerde in Japan over de moderne Nederlandse architectuur, maar dat de invloed hiervan in zijn werk te zien is. Dit is goed te zien in de toepassing van een expressieve rieten dak in Shiensõ, een woonhuis in Warabi. Hij refereerde specifiek aan het ontwerp van Kropholler en noemde Beukenhoek een voorbeeld van ‘de dapperste en meest vrije expressie’.

Exterieur

Beukenhoek was een landhuis met een proportioneel grote rieten kap met golvende lijnen, houten kozijnen en bakstenen gevels. In de rieten kap hadden alle vensters ronde hoeken. De nautische verwijzingen die Staal aan De Ark en De Bark gaf zien we terug in het ontwerp van Kropholler: door de puntige voorgevel van de huiskamer met schuine steunbeer en het boegvormige terrasmuurtje deed en doet de voorkant van de villa onmiskenbaar aan een schip denken.

Wie foto’s ziet van de oorspronkelijke toestand zal het huidige gebouw er nauwelijks in herkennen. Dat heeft alles te maken met een brand waar de villa in 1952 door werd getroffen. De rieten kap verdween, er werd tegen de achterkant een pergola gebouwd, en de gevel is wit geschilderd. Beukenhoek heeft daardoor nu een totaal andere uitstraling: minder landelijk, minder expressief, minder Amsterdamse School.

Gebruikte bronnen

1. Eline van Leeuwen en Erik Mattie, Park Meerwijk, Villapark te Bergen. Manifest van de Amsterdamse School (Sun 2005).

Links

1. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/projecten/detail/b881d632-75e4-538f-aeb1-879f78b93447
2. https://books.google.nl/books?id=-I_pId0AuhIC&pg=PA240&lpg=PA240&dq=%22park+meerwijk%22+beukenhoek&source=bl&ots=V_tpICrmHx&sig=lL7JxrjX9LlQhnLxfSxMRuEGsBo&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjx_5On1JDXAhWJ1hoKHfmwBKU4ChDoAQhJMAo#v=onepage&q=horiguchi&f=false

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Park Meerwijk was nog niet volledig beschreven en dat moest rechtgezet worden.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.