Introductie

Villa Beek en Bosch, een van de drie door Blaauw ontworpen villa's in Park Meerwijk.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Beek en Bosch, Park Meerwijk, Bergen
Adres(sen) Meerwijklaan 2
Postcode(s) 1861 MB
Plaats (provincie) Bergen (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Tegelfabrikant Heystee
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) C.J. Blaauw
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1917 - 1918
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 46539

Achtergrond

Park Meerwijk is het enige totaalproject van vrijstaande woonhuizen ontworpen door architecten van de Amsterdamse School. In 1917 geeft de tegelfabrikant A.M.A. Heystee aan vijf architecten de opdracht om een aantal villa's te bouwen in een park in het kunstenaarsdorp Bergen. Heystee kent de architecten omdat zij sinds 1914 in een van zijn zalen vergaderen. De architecten krijgen de volledige vrijheid in uitwerking en plaatsing van de villa's. Hierdoor kunnen ze hun expressionistische ideeën ongewijzigd uitwerken. De woningen zijn bescheiden van afmeting en rekening houdend met de verkoopbaarheid op verzoek van de opdrachtgever in het interieur 'niet te veel verschillend van het tegenwoordig verlangde'. De meeste villa's hebben een rieten kap en bakstenen gevels met houten kozijnen. In het interieur is, uiteraard, veel tegelwerk aangebracht.

Blaauw heeft drie villa’s voor Park Meerwijk ontworpen. Naast Beek en Bosch zijn ook Villa Meerhoek en Boschkant naar zijn ontwerp gebouwd.

Exterieur

Beek en Bosch ligt geheel in het groen van het park, met de ontsluiting aan de Meerwijklaan. Samen met de dubbele woning van La Croix vormt de woning van Blaauw het centrum van het park. De erfafscheiding tussen beide huizen wordt gevormd door een beekje.

Het huis is opgetrokken op een samengestelde plattegrond die net als die van de andere vrijstaande huizen globaal pijlvormig is. De begane grond is uitgevoerd in ruwe baksteen met houten laddervensters met een decoratieve omlijsting. De onderverdieping is sterk inspringend. De verdieping rust ondersteund door balken als een grote bak op de gemetselde onderbouw.

De gepotdekselde bovenverdieping heeft snavelvormige ornamenten op de hoeken en decoraties rond de vensters. De wanden van de bovenverdieping kragen naar vier zijden uit, terwijl de vensters toch zuiver verticaal zijn gesteld. Het huis heeft een grote rieten kap. De kap vormt één geheel met de tevens met riet beklede schoorsteen; een stijl die Blaauw ook bij de andere twee villa’s heeft toegepast.

Een opvallend element is de hoofdingang: een blokvormig uitgemetselde portiek met een ruitvormige opening, eindigend in lage gemetselde muurtjes. De ruitvorm is herhaald in de voordeur, waarbij zowel het kleine venster in de deur als de zijlichten uit glas-in-lood bestaan. Aan weerszijden van de deur zijn bankjes aangebracht. Een opvallend element in de voorgevel is het driehoekige wc-raampje met een getrapt ingezaagd kozijn.

Interieur

In het huis is heel veel tegelwerk te vinden, uiteraard tegels die zijn vervaardigd door Heystee; een betegelde schouw, buffetkast, lambrisering. Op de verdieping zijn nog twee betegelde wastafels bewaard gebleven.

Recente ontwikkelingen

In de loop der jaren zijn veel oorspronkelijke details verloren gegaan: de laddderroedeverdeling in de kozijnen en een aantal glas-in-lood-ramen. De gevel met de keukenuitbouw is ingrijpend gewijzigd.

Gebruikte bronnen

1. Eline van Leeuwen, Park Meerwijk, villapark te Bergen manifest van de Amsterdamse School (Uitgeverij SUN, 2005).
2. Eline van Leeuwen en Wim Vroom, Bouwkunst in Bergen en Bergen aan Zee 1900-1940 (Museum Kranenburgh Bergen).
3. Jan Tromp, Park Meerwijk de Amsterdamse School in Bergen (2008).

Links

1. http://rijksmonumenten.info/layar/info.aspx?objrijksnr=46539

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Door de uitkragende wanden van de bovenverdieping, de "vogelbekken" op de hoeken en het grote rieten schilddak doet het huis wat Indisch aan. Samen met de andere twee door Blaauw ontworpen villa's vind ik dit het mooiste huis van Villa Parkwijk.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.