Introductie

Een opvallende verschijning aan de Amsterdamseweg.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Aemstelle, Amstelveen
Adres(sen) Amsterdamseweg 511
Postcode(s) 1181 BS
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever N.J. Coorengel
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Herman van der Bijl
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929
Huidige eigenaar
Huidige functie Kantoorgebouw
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer MIP 7857

Achtergrond

In 1926 werd een bouwvergunning verleend aan de heer N.J. Coorenge. Naar informatie van de architect Herman van der Bijl zelf, overhandigde de heer Coorengel hem als voorbeeld een villa van de familie Krupp. Het gebouw is een opvallende verschijning met de gepleisterde gevel en de halfronde erker over alle verdiepingen. Van 1964 tot 1998 was hier het gemeentelijk expositiecentrum Aemstelle gevestigd. Bekend waren de exposities van de – toen nog levende – moderne kunstenaars als Ad Dekkers , Karel Appel en de jaarlijkse terugkerende en succesvolle 'Klaasmarkten'.

Exterieur

Kenmerkend voor de Amsterdamse School zijn de ronde gevel, de laddervensters van de bovenramen, de in een portiek teruggeplaatste voordeur bekroond met een boog en een groot boogvenster aan de rechterkant van de voorgevel. Een andere Amsterdamse School invloed is de (halfronde) serie van smalle hoge vensters van de bovenste verdieping. Bijzonder is dat de gevels uit kalkzandsteen zijn opgetrokken waarna deze zijn bepleisterd en begrind. Onder het platte dak zijn de luifelachtige bovenstekken nog duidelijk zichtbaar. Ondanks dat de plantenbakken onder de vensters van de eerste en tweede verdieping zijn verdwenen, is de voorgevel van het gebouw bijzonder goed bewaard gebleven.

Interieur

Wegens de lange geschiedenis van wisselend gebruik is het oorspronkelijk interieur grotendeels verdwenen en valt dit niet onder de monumentenstatus.

Recente ontwikkelingen

De villa is vanaf 2002 tot heden als kantoor in gebruik.

Links

1. http://www.amstelveenweb.com/fotodisp&fotodisp=1055

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

geplaatst door Frans Roël op 21 februari 2015 om 12:35:

De bouwvergunning wordt in 1926 verleend. Pas in 1933 wordt de NSV (de Nationaal Socialistische Volkswohlfart) opgericht. Niet alleen is het feitelijk onjuist de NSV als opdrachtgever te vermelden, dat is immers de heer Coorengel, maar het is ook ongewenst een beschrijving van dit gebouw te belasten met een geschiedenis die hier niet thuishoort. Wel juist is, informatie van de architect Herman van der Bijl zelf, dat de heer Coorengel hem als voorbeeld een villa van de familie Krupp overhandigde. Ook voor deze familie geldt overigens dat men voor 1926 nog geen staal of wapentuig voor de Nazi's had geproduceerd. Herman van der Bijl ontwierp in deze periode overigens meerdere gebouwen die in hun samenhang gezien zouden moeten worden, t.w. Madiol winkelpand op de hoek Stationsstraat/Dorpsstraat en 2 woon winkelpanden aan de Rentmeesterslaan. Vorm en ideologie zijn in ieder geval geen discussiepunten op basis van onjuiste beweringen en/of aannames. Frans Roël

geplaatst door Ingeborg Blankenstein op 3 maart 2018 om 18:21:

Lang ben ik op zoek geweest naar dit gebouw! Als kind bezocht ik hier een kleuterschool. Hierboven wordt de NSV genoemd. Dit verduidelijkt e.e.a. voor mij. Sinds kort weet ik dat mijn vader met de NSB te maken had. Wij woonden in 1944 op de Keizer Karelweg. Waarschijnlijk was die woning ook van die organisatie want de kamer beneden mochten wij niet gebruiken. Wij woonden boven. Ik was toen 4 jaar. In dat ronde gebouw was dus een soort kleuterschool. Aan de rechterzijde was een "achterom" waar we buiten speelden. Er was een speelruimte en er werd ook een dutje gedaan. Een keer zagen we van de bovenverdieping een brandend vliegtuig vallen. Ik ben er niet lang geweest want mijn moeder is later dat jaar met mijn baby broertje en mij bij mijn vader weggegaan. Door de ronde vorm van het gebouw is het me bij gebleven. Dankzij internet is het me nu dus gelukt om het te vinden! Ingeborg Blankenstein

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.