Introductie

Een woonblok van Cornelis Kruyswijk dat in de jaren 90 helaas ten prooi is gevallen aan de slopershamer.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Victorieplein 26-36, Amsterdam
Adres(sen) Victorieplein 26C
Postcode(s) 1078 PE
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gesloopt
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Cornelis Kruyswijk
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Als onderdeel van Plan Zuid vormde de brede allee Amstellaan (nu: Vrijheidslaan) met de splitsing naar Noordelijke Amstellaan (nu: Churchill-laan) en Zuidelijke Amstellaan (nu: Rooseveltlaan) een belangrijke verkeersader. Het Daniël Willinkplein (nu Victorieplein) dat op het kruispunt van deze drie brede lanen ontstond kreeg extra stedenbouwkundig aandacht met de twee woon/winkelblokken met arcades van Cornelis Kruyswijk aan weerszijde aan het einde van de Amstellaan, en de torenflat van J.F. Staal op het kruispunt.

Minder bekend is dat Kruyswijk ook de gevelwand ontwierp van een woonblok aan de noordelijke gevelwand van het plein, gelegen tussen ontwerpen van Staal (aan de oostzijde) en Zietsma (aan de westzijde), op twee plekken waar de gevelwand een 'kniek' maakt.

Exterieur

Het vijf woonlagen tellende blok had over de gehele breedte van de eerste verdieping een ondiep balkon, dat aan de westzijde eindigde in een halfronde erker die tot en met de derde verdieping liep. Deze erker doet, door de afdekking met dakpannen bovenaan, denken aan de erkers van het blok van Kruyswijk aan de Vrijheidslaan. Hier maakte de gevelwand een knik en is de gevel hoger om beter aan te sluiting met het ernaast gelegen blok van Zietsma.

De erker aan de oostzijde was hoekiger en liep tot en met de zolderverdieping door. Laddervensters waren in het gehele blok terug te vinden in de bovenramen. Her en der was rond metselwerk te vinden, onder andere tussen de raampartijen.

Recente ontwikkelingen

Vanwege de slechte staat van het blok, mede veroorzaakt door verzakkingen als gevolg van een slechte paalfundering, werd besloten het blok te vervangen door nieuwbouw. De keuze viel uiteindelijk op een ontwerp van het Rotterdamse bureau DKV. In 1994 werd de nieuwbouw opgeleverd.

Gebruikte bronnen

1. Radboud van Beekum, Amsterdamse School architect Cornelis Kruyswijk, 1884-1935 (Uitgeverij Thoth 2006).
2. Victorieplein. Niet aangepast inpassen. Acht studies naar nieuwbouw in de ring '20-'40 (Woningbedrijf Amsterdam 1990).

Links

1. http://www.arcam.nl/woongebouw-victorieplein/
2. http://www.pauldevroom.com/?portfolio=victorieplein
3. https://www.nrc.nl/nieuws/1994/04/25/robuust-modernisme-in-hart-berlages-heiligdom-7222368-a421678cultuurtijdschriften.nl/download?type=document&docid=457134

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Op zoek naar archiefbeelden van het ernaast gelegen blok van de hand van Zietsma, zag ik voor het eerst foto's van dit gebouw. Jammer dat het gesloopt is.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.