Introductie

Zonder meer één van de mooiste straten in Plan West!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Vespuccistraat, Amsterdam
Adres(sen) Vespuccistraat 54III
Postcode(s) 1056 SM
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) J. Roodenburgh
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925 - 1926
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Is de Jan Maijenbuurt in z’n geheel één van de meest geslaagde stukjes van Plan West, de Vespuccistraat is hierin misschien wel de mooiste straat. Door sommigen wordt de Vespuccistraat de mooiste straat van Amsterdam genoemd. Een straat met een enorme groenuitstraling door de (oorspronkelijke) voortuinen en de laanbeplanting van de Japanse Ginkgo Biloba.

De straat was bedoeld als wandelroute vanaf het Mercatorplein naar het Erasmuspark en ligt daarom niet verscholen achter een poort vanaf de Jan Evertsenstraat, zoals een aantal andere zijstraten van de Jan Evertsenstraat.

Exterieur

De architectuur en het stratenplan sluiten naadloos op elkaar aan. Op de kruispunten en aan de uiteinden van de straat krijgen de gevels een accent door hogere bebouwing en torens. Het ritme van de gevels wordt bepaald door de puntvormige nissen boven de portieken die boven de dakrand uitmonden in schoorstenen. De diepliggende ramen zorgen voor een zekere spanning in de gevels. Mooie details zijn onder andere het bijzondere metselwerk rond de veelhoekige portieken, het verticale metselwerk in de dakrand en de koperen regenpijpen aan de voorgevel.

Gebruikte bronnen

1. Monumenten in Stadsdeel De Baarsjes, September 2001.

Links

1. http://www.theobakker.net/pdf/baarsjesmonumenten.pdf

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Voor mij een van de mooiste en sfeervolste straten van Amsterdam door de prachtige oranjerode baksteen en de Gingko bomen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.