Introductie

Van dit leuke pandje is helaas de architect niet bekend.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Ververstraat 2, Heerlen
Adres(sen) Ververstraat 2
Postcode(s) 6411 CE
Plaats (provincie) Heerlen (Limburg)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever onbekend
Oorspronkelijke functie Ambtswoning
Betrokken architect(en) onbekend
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924
Huidige eigenaar onbekend
Huidige functie Ambtswoning
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Exterieur

Dit huis ligt op de grens van het Hesseleplein en de Ververstraat, één van de vele toegangsstraten tot dit plein. De Ververstraat ligt aan een kops einde van het dominante maar wel fraaie gebouw van de voormalige ambachtsschool. Dit pand aan het begin van de Ververstraat is eigenlijk een buitenbeentje. Ondanks dat de meeste huizen zijn gebouwd tussen 1910 en 1940 ontbreekt op de rest van het plein een duidelijk voorbeeld van de Amsterdamse School.

Het huis ligt met de noklijn evenwijdig aan de straat. Metselwerk in kruisverband. Bovenlichten begane grond met glas-in-lood. Asymmetrische indeling gevel begane grond. Woonkamer heeft een terugwijkende erker. De voordeur heeft versieringen die kenmerkend zijn voor de Amsterdamse School.

De eerste en tweede verdieping hebben een symmetrische gevel. Ramen tweede verdieping hebben roeden in driehoek vorm, iets wat vaker gezien wordt bij de Amsterdamse School. De dakgoot is geprofileerd.

Recente ontwikkelingen

Dit oorspronkelijke woonhuis wordt nu ook gedeeltelijk als kantoor gebruikt.

Gebruikte bronnen

1. MIP (monum.inventarsatie project Heerlen) project.nummer 2004225

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Zwervend door Heerlen op zoek naar voorbeelden van de Amsterdamse School, kwam ik dit opeens tegen; jammer dat de architect onbekend is.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.