Introductie

Dit complex mag dan vandaag de dag wat minder als een eenheid ogen, het is nog steeds een erg mooie rij middenstandshuizen met fraaie Amsterdamse School-details van de hand van architect Sevenhuijsen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Verspronckweg 257-323, Haarlem
Adres(sen) Verspronckweg 257-323
Postcode(s) 2023 BJ
Plaats (provincie) Haarlem (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Ons Eigen Huis
Oorspronkelijke functie Rijtjeshuizen
Betrokken architect(en) A.M.J. Sevenhuijsen
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1922 - 1923
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Rijtjeshuizen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Ten noorden van het station van Haarlem bevindt zich dit complex van 34 geschakelde woningen, dat het meest noordelijke deel van de westelijke gevelwand van de Verspronckweg vormt. Het is een ontwerp van architect A.M.J. Sevenhuisen in opdracht van woningbouwvereniging Ons Eigen Huis.

In Haarlem ontwierp architect Sevenhuijsen drie woningcomplexen die min of meer volgens het zelfde stramien opgebouwd waren: twee woningen met topgevels werden hierbij afgewisseld met woningen waarvan de verdieping met hout bekleedt is. Deze rij woningen aan de Versponckweg is van de complexen (de andere vinden we aan de Schalkwijkerstraat en omgeving en de Garenkokerskade) de ruimste en meest luxe; dit zijn duidelijk middenstandswoningen.

Exterieur

De lange gevelwand bestaat uit vijf gekoppelde, risalerende woningen van twee bouwlagen en een zolderverdieping met opvallende spitsboogvormig zadeldaken. Hiertussen bevinden zich telkens zes woningen van twee woonlagen met een plat dak. De invloed van de Amsterdamse School is overal waar te nemen. Naast de spitsbogen daken zijn dat geveldelen met gepotdekseld houtwerk, de expressieve schoorstenen bij de spitboogdaken, het siermetselwerk, de licht golvende borstweringen van de inpandige balkons, en de laddervensters. Het onderste gedeelte van de fraai vormgegeven houten voordeuren zijn eveneens gepotdekseld. Op een gevelsteen staat, in fraaie expressieve letters, de tekst '1922 Ons Eigen Huis 1923'.

Interieur

Ik had het geluk bij een van de bewoners binnen te mogen kijken. Het houtwerk was hier liefdevol onderhouden en met name de fraaie trap had met z'n golvende onderdelen een onmiskenbare Amsterdamse School-uitstraling. Opmerkelijk: de plattegronden van de woningen blijken onderling allemaal verschillend te zijn.

Recente ontwikkelingen

De woningen zijn inmiddels in handen van particuliere huizenbezitters, wat de eenheid van het complex wel wat teniet heeft gedaan. Meest opvallende ingreep zijn de opbouwen op sommige woningen met platte daken (die - dat dan weer wel - allemaal identiek van vorm zijn). Andere aantastingen zijn het wit schilderen van gevelwanden, de karakteristieke roedeverdelingen die vervangen zijn door enkele ramen (ook aan de achterzijde), en het verdwijnen van veel glas in lood vensters, evenals de oorspronkelijke tuinafscheidingen.

Gebruikte bronnen

1. Cultuurhistorie bestemmingsplangebied Kleverpark – Frans Hals (11 februari 2014).

Links

1. http://www.dbnl.org/tekst/sten009monu11_01/sten009monu11_01_0071.php
2. https://goo.gl/7WM0oy

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik had wat tijd te overbruggen in Haarlem en besloot op de zonnige dag een rondje te gaan fietsen, toen ik op dit opvallende complex stuitte. Werd ik eerder die week in Bergen op Zoom nog binnen 5 minuten door politie staande gehouden en ondervraagd over mijn bedoeling m.b.t. het fotograferen van gebouwen, werd ik hier spontaan door een bewoonster naar binnen gevraagd. Ik mocht het interieur (wat een mooie trap!) en de in ere herstelde laddervensters aan de achterzijde vastleggen. Hartstikke leuk natuurlijk!

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.