Introductie

Een vroege transformatie van fabriek naar appartementen, door Van der Meij.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Ventoseflat, Eindhoven
Adres(sen) Mathildelaan 3
Postcode(s) 5611 BD
Plaats (provincie) Eindhoven (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever NV Amsterdamse Exploitatiemaatschappij Ventose
Oorspronkelijke functie Fabrieksgebouw / Productiegebouw
Betrokken architect(en) Joan van der Meij
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1931
Huidige eigenaar Woningbedrijf Gemeente Eindhoven
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het gebouw was van origine een sigarenfabriek van Van Gardinge. Het dateert eigenlijk van 1875. Na sluiting van deze fabriek, in 1926, kwam het in handen van exploitatiemij. Ventose, die het in 1927 liet verbouwen tot een appartementencomplex. Even heeft ook het ook een vestiging van het Victoriahotel gehuisvest. Het is het enige werk van architect Van der Meij beneden de grote rivieren en het is een van de eerste Nederlandse voorbeelden van hergebruik van industrieel erfgoed. In Eindhoven was het destijds het grootste appartementengebouw. Na slecht beheer kwam het in 2009 uiteindelijk in handen van het Woonbedrijf van de gemeente Eindhoven en werd tot volledige restauratie en herbestemming besloten (nadat ook sloop was overwogen). Deze restauratie was, met name waar het de gevelreconstructie betrof, buitengewoon gecompliceerd. De lavendelkleur van de kozijnen, van der Meij's keuze, werd na veel speurwerk achterhaald. Sinds 2013 is het complex weer een springlevend monument. Er is een diversiteit van woningtypen in ondergebracht, waaronder ruime maisonettes.

Exterieur

Het blok lig in het Eindhovense centrum en is een directe buur van het PSV stadion. Het is een uitzonderlijk langgerekt complex. In het midden valt de toren op, waar de boiler was geïnstalleerd. Opvallend zijn de kleurige kozijnen met ladderramen. Ook het veelkleurige gevelmetselwerk, met eigenzinnige metselverbanden is opmerklijk.

Gebruikte bronnen

1. Michiel Kruidenier en Paul Smeets, Joan Melchior van der Meij architect, Pionier van de Amsterdamse School (Rotterdam nai010, 2014).

Links

1. https://www.archiweb.nl
2. https://www.roblepair.nl/ventoseflat
3. https://www.architecten-en-en.nl

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik vind het een bijzonder gebouw omdat het een uitzonderlijk vroeg (1927!!) voorbeeld is van hergebruik van industrieel erfgoed. Uitzonderlijk ook, omdat niemand minder dan Van der Meij hiermee belast werd. Dit alleen al zou m.i. een status als rijksmonument rechtvaardigen.

'Mooi' vind ik het gebouw niet echt, eerder merkwaardig. Maar een opmerkelijke verschijning in Eindhoven is het zeker.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.