Een veilinggebouw, zoals er in die jaren meer zijn verschenen (denk aan de Markthal in Amsterdam en de veiling van Aalsmeer)

Officiële of officieuze naam Veilinggebouw (v.m.), Utrecht
Adres(sen) Heycopplein 3
Postcode(s) 3521 EX
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Huidige staat Deels gesloopt
Oorspronkelijke opdrachtgever Veilingvereniging Utrecht en Omstreken
Oorspronkelijke functie Veiling- / beursgebouw
Betrokken architect(en) J. Planjer
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar Kinderdagopvang 'De Halter'
Huidige functie Gebouw voor kinderopvang
Soort monument Gemeentelijk monument

Het veilinggebouw (voor groente en fruit) is strategisch geplaatst, vlakbij spoor- en waterverbindingen. In 1968 verhuisde de veiling naar het Liesboschterrein te Nieuwegein. De immens langwerpige achterliggende hal werd in 2003 gesloopt; alleen het voorgebouw bleef staan.

Zwaar symmetrisch, met fraaie raampartijen. De torens zijn gedekt met overstekende dakranden, die wel doen denken aan de ontwerpen van Frank Lloyd Wright

Thans zit sportschool De Halter in het gebouw.

1. Bob Lodewijks en Ronald Elink Schuurman, De Amsterdamse School in Utrecht (Free Musketeers 2014).

Het pand ligt nu ingebed in een nieuwbouwwijk, maar gelukkig zijn die huizen gebouwd in een jaren-30 stijl. Prachtig om te zien hoe oud en nieuw op elkaar aansluiten.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/