Introductie

Aan fraaie gevels in de Amsterdamse Rivierenbuurt geen gebrek. Dit ontwerp van Jouke Zietsma - met typische Amsterdamse School-elementen als siermetselwerk, toepassing van diverse kleuren baksteen en expressieve huisnummers - mag er ook wezen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Vechtstraat-Lekstraat, Amsterdam
Adres(sen) Vechtstraat 62-84, Lekstraat 48-52
Postcode(s) 1079
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Jouke Zietsma
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar De Alliantie
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dit woonblok met hoekwinkel aan de Vechtstraat en Lekstraat is een van de diverse blokken in de oostelijke Rivierenbuurt in Amsterdam waarvoor architect Jouke Zietsma de gevels heeft ontworpen. Het kwam in 1925 gereed.

Exterieur

Het L-vormige blok bestaat uit vier bouwlagen. Het hoekpand op de begane grond was en is winkelruimte; het metselwerk bestaat hier uit banden van donkere steen. Op de hoeken van de verdiepingen geen metselwerk, maar dikke betonnen banden zoals Zietsma die ook heeft toegepast bij het blok op de hoek Lekstraat-Kromme Mijdrechstraat. Wat dit blok daar ook mee gemeen heeft zijn de bijzonder fraaie, expressieve huisnummers.

Aan weerszijden van het hoekgedeelte en aan het eind van het blok aan de Vechtstraat zitten, over de drie bovenste woonlagen, ondiepe driehoekige erkers met siermetselwerk. De eenvormigheid van de gevel wordt verder opgeheven door subtiele gemetselde golven over de middelste verdiepingen, onderdaan geaccentueerd door een natuurstenen ornament. Deze gevelgeledingen worden op de bovenste verdieping voorgezet door middel van een gemetselde punt in het oranje metselwerk. De kozijnen ogen niet origineel, waarbij de roedeverdeling van de raampjes in de erkers en smalle zijramen (goed te zien op de archieffoto) is verdwenen.

Het grootste deel van dit blok bestaat uit lichtgele bakstenen, maar een groot deel van de bovenste verdieping heeft oranje baksteen. Die kleur is geen vreemde bij Amsterdamse School-gebouwen - denk aan Het Schip en vele panden in Groningen - maar komt in de Rivierenbuurt niet veel voor. Het dakoverstek is hoogstwaarschijnlijk later toegevoegd. Op de archieffoto uit 1960 zit het er in ieder geval al.

Links

1. https://maps.amsterdam.nl/ordekaart/
2. https://maps.amsterdam.nl/afwc_2019/?LANG=nl

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Typisch zo'n blok waar je honderden keren voorbij loopt, maar waarvan je, als je stil gaat staan en het daadwerkelijk in je opneemt, pas echt de mooie details gaat zien.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.