Introductie

Eén van de minder bekende projecten van Roodenburgh. Vrij sober met imposante details, met name de imposante hoek Cabotstraat-Vasco Da Gamastraat.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Vasco Da Gamastraat-Balboastraat-Baffinstraat
Adres(sen) Vasco Da Gamastraat 41-65
Postcode(s) 1057 VJ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Heere van der Schaar
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) J. Roodenburgh
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926 - 1927
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit blok, dat zich uitstrekt over de Vasco Da Gamastraat, Balboastraat en dan de hoek van de Baffinstraat in gaat, maakt deel uit van het Plan West. De grond was eigendom van de particuliere ondernemer H. van der Schaar, die dit z.g. 6.000 woningenplan in z'n geheel bouwde. De gemeentelijk regie was groot: voor alle straten en pleinen waren er strakke silhouetplannen, die bepalend waren voor symmetrie en voor het karakter van de straat of het plein. Een keurslijf voor de architecten, die toch daarbinnen hun vindingrijkheid en vormentaal wisten te vinden.

Exterieur

Vlak na de hoek met de Cabotstraat, rechts van de voormalige Bethelkerk, verheft zich als een vesting de grotendeels blinde muur met erkerachtige opbouw die de grens van het blok markeert. Het blok loopt van hier uit door in een enigszins saaie gevel over de lengte van de Vasco Da Gamastraat. De baksteen is donkerbruin en dieprood. Ter hoogte van de hoek met de Balboastraat komt de gevel weer tot leven. Er is sprake van een ronding bestaande uit vijf vlakken met een kozijn dat ook in vijf vlakken de hoek om gaat. Het is ook hier dat het pannendak plaats maakt voor een hoge verticale opbouw, weer grotendeels alleen maar muur, die reikt tot aan de dakrand. Een vergelijkbare opbouw en dakrand zien we terug op Roodenburghs blok aan de Sloterkade. Een klein raam met een natuurstenen console dat er meer voor de sier lijkt te zitten en weinig praktisch nut lijkt te hebben, fungeert als een soort uitkijkpost. Deze elementen keren ook terug op de andere hoek, die met de Baffinstraat. Op veel plaatsen in het blok bevinden zich de voor Roodenburgh karakteristieke vijfhoekige portalen waarin de voordeuren zich bevinden. Deze portalen zien we onder meer ook aan het Surinameplein (poort Hoofdweg) en in de Vespuccistraat.

Interieur

De buitenkant is al redelijk sober. Het kan niet anders dan dat de binnenkant uiterst sober is.

Recente ontwikkelingen

Het is aan het blok te zien dat de tijd er niet onopgemerkt aan voorbij is gegaan. In de loop der jaren zijn op meerdere plaatsen reparaties aan de muren verricht, waarbij andere kleuren baksteen zijn gebruikt. Hele stukken muur lijken opnieuw te zijn opgemetseld.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Vasco_da_Gamastraat/41-65

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.