Introductie

Van dit blok in de Amsterdamse Stadionbuurt herinneren de plastisch vormgegeven portieken nog aan de Amsterdamse School.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Van Tuyll van Serooskerkenweg-Agamemnonstraat-Achillesstraat, Amsterdam
Adres(sen) Van Tuyll van Serooskerkenweg 2-12, Achillesstraat 100-104, Agamemnonstraat 21-25
Postcode(s) 1076 JK
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever NV Bouw- en Handelmaatschappijen Bona en Neophiet I
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / kantoorruimte(s)
Betrokken architect(en) Co Franswa
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929 - 1930
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Deze woningen aan de Van Tuyll van Serooskerkenweg in de Amsterdamse Stadionbuurt werden tussen 1929 en 1930 ontworpen en gebouwd door Co Franswa in opdracht van de NV Bouw- en Handelmaatschappijen Bona en Neophiet I. De begane grond van de beide hoeken had en heeft een bedrijfsfunctie. De tekeningen en blauwdrukken van het blok worden bewaard in het Franswa archief.

Exterieur

De woningen liggen aan het begin van de Van Tuyll van Serooskerkenweg en strekken zich mede uit in de zijstraten. In de Achillesstraat sluiten zij aan op een blok van Roest uit 1931 en in de Agamemnonstraat op een blok van Lammers uit 1930. Op de andere hoek van de Agamemnonstraat ligt een klein hoekblok dat eveneens van de hand van Franswa is en in dezelfde tijd werd gebouwd maar er anders uitziet.

Werd Franswa's eerdere werk behoorlijk door de Amsterdamse School beïnvloed (met name door Van der Meij), eind jaren twintig verstrakte zijn vormentaal meer en meer. Zijn ontwerpen werden soberder. Het onderhavige blok is samengesteld uit een afwisseling van erkers en vlakke delen met portieken en dakoverstekken die we bij tientallen blokken uit die tijd aantreffen. Wat dit blok echter onderscheidt, zijn de plastisch vormgegeven Haagse portieken, drie aan de Van Tuyll van Serooskerkenweg en één in elk van de zijstraten. Zij bestaan uit een combinatie van bakstenen en beton. De zeer diepe portieken bevatten rechts op de begane grond een deel dat toegang geeft tot de woningen op de begane grond. Links leidt een stenen trap omhoog naar een bordes, waar zich de toegangsdeuren tot de verdiepingen bevinden. Daglicht treedt binnen op het bordes door een smalle verticale sleuf met in het centrum een strook bakstenen afgewisseld met betonnen blokjes. Het is een variant op ornamenten die onder meer bij blokken van Van der Meij werden toegepast, bijvoorbeeld aan het Sumatraplantsoen 40-92 in Amsterdam (inmiddels gesloopt).

Voorts zijn opvallend aan dit blok de voor Franswa karakteristieke versieringen: op kniehoogte van de begane grond bevinden zich langwerpige betonnen blokjes links en rechts van de regenpijpen en houten wybertjes versieren de zijkanten van de kozijnen van de bedrijfsruimten.

Interieur

Het gaat om smalle appartementen met kamers en suite en een kleine zijkamer aan de voorzijde. De bovenste delen van de etalages van de bedrijfsruimten bevatten eenvoudig glas in lood.

Recente ontwikkelingen

Hoewel de laatste jaren veel woningen in de Stadionbuurt verkocht worden, lijken deze woningen nog verhuurd te worden.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40 (Amsterdam 2004).
2. Franswa Archief, Het Nieuwe Instituut.

Links

1. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/images/archives/pdf/FRAX.ead.pdf

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De plastisch vormgegeven portieken herinneren nog aan de Amsterdamse School.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.