Introductie

Een voormalige basisschool in Amstelveen van gemeentearchitect Leo van der Bijl. Tussen Amsterdamse School en traditionalisme in.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Van Speykschool, Amstelveen
Adres(sen) Amsterdamseweg 273
Postcode(s) 1182 GZ
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Nieuwer-Amstel (Amstelveen)
Oorspronkelijke functie Lagere School, Gebouw voor kinderopvang
Betrokken architect(en) Leo van der Bijl
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar Commerciële eigenaar
Huidige functie
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 007849

Achtergrond

Deze school is één van de weinig nog overgebleven schoolgebouwen in Amstelveen uit de twintiger jaren. Het bouwvolume is nog vrijwel intact, maar het is natuurlijk onvermijdelijk dat in de loop der tijd veranderingen zijn geweest. In 1926 werd de bouw voltooid, waarna twee jaar later een vleugel loodrecht op de achterzijde werd gebouwd.

Exterieur

Kenmerkend voor de Amsterdamse School is het tentdak van het torentje (met piron - beëindiging van nok- en/of hoekkepers) en het siermetselwerk aan de basis van de erkers, ook genoemd kunnen worden de driehoekige plantenbakken naast de erkers. Het dak heeft een ruime overstek, met pirons op de nokeinden. Onder de overstek loopt over de hele lengte van het gebouw een verspringende dakgootconstructie op gootklossen. Opvallend en beeldbepalend is de torenachtige opbouw boven de ingang bekroond met een tentdak. Boven de luifel van de ingang is nog origineel glas in lood aanwezig, de roedeverdeling van de tweevensters daarboven is verdwenen, evenals de vlaggenstok tussen deze vensters. Aan weerszijden van de ingang liggen elk twee leslokalen waarvan de vensters als een erker naar voren springen. De erkers hebben als basis en ondersteuning metselwerk dat trapsgewijs in een puntvorm terugwijkt naar de muur. De ramen tussen de erkers hebben nog de originele roedeverdeling. Naast elke erker zijn driehoekige bloembakken gemetseld. De later aangebouwde vleugel ligt aan de achterkant dwars op het gebouw, in het verlengde van de zuidelijke kopgevel. Deze vleugel heeft een lage dakkapel die nog origineel is met links daarvan twee toiletraampjes. De achterkant van de school is helemaal verbouwd en daar zijn geen originele details meer zichtbaar.

Interieur

Door het intensieve gebruik is veel van het interieur verdwenen, alleen de zoldertrap is nog intact en enkele delen van de ingang (o.m. de dubbele toegangsdeur) en het trappenhuis.

Gebruikte bronnen

1. Documentatie van de afdeling Monumenten gemeente Amstelveen.

Links

1. https://www.facebook.com/pages/Van-der-Bijl-een-architectenfamilie-in-Nieuwer-Amstel/263172413833796

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.