Introductie

De beschrijving hieronder werd bijgedragen door Helene van Santen van Stadgenoot. Dit blok op de Van Hallstraat, is typerend voor de rationalistische stijl van ontwerpen van Jop van Epen. Deze beredeneerde benadering staat in contrast met de expressieve Amsterdamse School-blokken uit deze periode, en dit is ongetwijfeld deels toe te schrijven aan de samenwerking met H. P. Berlage. Als bijzonder voorbeeld van de vruchtbare samenwerking tussen Berlage en Van Epen in de beginperiode van het sociale bouwen, werd het object in 2003 tot rijksmonument benoemd. Het is vanwege dit gegeven, en vanwege het contrast met Van Epens expressievere werk dat dit object op Platform Wendingen een plekje verdient.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Van Hallstraat 501-609
Adres(sen) Van Hallstraat 501-609
Postcode(s) 1051HB, 1051HC, 1051HD, 1051HE
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Algemene Woningbouw Vereniging (AWV)
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Jop van Epen
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1917 - 1918
Huidige eigenaar Stadgenoot
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 526726

Achtergrond

Jop van Epen heeft dit blok op de Van Hallstraat ontworpen tussen 1913 en 1916 in opdracht van de Algemene Woningbouw Vereniging (AWV), de voorloper van de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot. Aanvankelijk werkte hij waarschijnlijk samen met H. P. Berlage, maar toen Berlage in 1913 naar Den Haag verhuisde, ging Van Epen alleen verder.

In 1915 werd een voorschot toegezegd van 480.000 gulden, maar door de schaarste in de Eerste Wereldoorlog stegen de prijzen van bouwmaterialen razendsnel. Uiteindelijk bleek meer dan het dubbele nodig te zijn om het blok te realiseren: 980.000 gulden. Het blok maakt deel uit van een groter woningbouwcomplex rond de Schaepmanstraat. Het complex bestaat uit: Van Hallstraat 501-609 (blok I), Schaepmanstraat 88-170 (blok II) en De Kempenaerstraat 117-163, Schaepmanstraat 17-95 (Blok III).

Exterieur

Het gebouw is ontworpen in de stijl van het Rationalisme. Kenmerkend voor het gebouw zijn de geelgroene raamkozijnen. Later zou Van Epen die ook toepassen in zijn ontwerpen in de Diamantbuurt. Het complex bevat 27 zogenaamde traveeën; met steeds afwisselend twee of drie raamkozijnen. De dakkapellen hebben hetzelfde ritme: afwisselend bevatten die twee of drie ramen. Doordat enkele traveeën naar voren 'uitsteken', krijgt het pand een 'sculpturaal' karakter, dat aansluit bij de Amsterdamse School-stijl. De bakstenen hebben een oranje-achtige kleur. Aan de achtergevel zijn inpandige balkons gevestigd.

Recente ontwikkelingen

In 2007 heeft Stadgenoot het complex gerenoveerd. Er zijn enkele voorzieningen zoals dubbel glas en cv-installaties in de woningen aangebracht.

Gebruikte bronnen

1. Vladimir Stissi, Amsterdam, het mekka van de volkshuisvesting: sociale woningbouw 1909-1942 (Rotterdam 2007).

Links

1. http://amsterdam18501940.nl/Van_Hallstraat/501-609

Ingezonden door: Helene van Santen (Stadgenoot)

Helene van Santen (Stadgenoot)

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.