Introductie

Dit is het mooiste pand van architect Van Linge in zijn geboorteplaats Veendam, waar verrassend veel Amsterdamse School staat.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Van Beresteijnstraat hoek Beneden Oosterdiep, Veendam
Adres(sen) Van Beresteijnstraat 1A
Postcode(s) 9641 AA
Plaats (provincie) Veendam (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Evert van Linge
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1921 - 1922
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit pand bestond oorspronkelijk uit een sigarenwinkel, een kruidenier en een beneden- en bovenwoning. Het werd gebouwd in opdracht van de heer W. Everts en ontworpen door de geboren Veendammer Evert van Linge. Het was zijn tweede opdracht in Veendam, waar hij rond dezelfde tijd in de Van Beresteijnstraat 3 een villa voor een andere particuliere opdrachtgever ontwierp. Samen met zijn woning met kantoor in de Groninger W.A. Scholtenstraat is dit Van Linges meest uitgesproken Amsterdamse School gebouw. Van het pand zijn meerdere schetsen bewaard, in verschillende stadia. Een aantal staan afgebeeld en worden beschreven in de biografie van Corien Ligtenberg.

Exterieur

Het pand ligt op de hoek van de Van Beresteijnstraat en het Beneden Oosterdiep. Ten tijde van de bouw was dit deel van het Oosterdiep nog water. Tegenwoordig ligt er een rotonde voor de deur en razen de auto's langs. De toegang tot de sigarenwinkel, tegenwoordig vervangen door een halfronde muur en een raam, was in de hoek verwerkt. Het bovenhuis heeft een vrije opgang, de beide winkels stonden met het achterhuis in verbinding. Er zijn veel Amsterdamse School elementen te zien in opbouw en dakranden, forse stroken verticaal metselwerk en laddervensters. Corien Ligtenberg schrijft: "Het pand heeft een plat dak en is opgetrokken in rode Groninger baksteen. Het vertoont een zeer ingetogen decoratie in de verschillende metselverbanden, de schulpranden langs het platte dak, de subtiele hoekversieringen en de hoekoplossing boven de ingang van de sigarenwinkel." Twee verticale ornamenten lopen vanaf de verdiepingsvloer tot boven de dakrand door. Boven de winkelruiten bevond zich oorspronkelijk een reeks kleine bovenlichten, die inmiddels op twee openingen boven de voordeur in de Van Beresteijnstraat na, zijn dichtgemetseld.

Recente ontwikkelingen

Het pand heeft zijn winkelfunctie verloren. Het is door de verbouwing van de winkelruimtes tot woonhuis en onzorgvuldige aanpassingen (oa dichtgemetselde ramen) in de loop der tijd behoorlijk verarmd.

Gebruikte bronnen

1. Corien Ligtenberg, Evert van Linge Architect (Groningen, 1993).
2. Karel Geijzendorffer, "De Amsterdamse School in Veendam", In: Veenkoloniale Volksalmanak nr. 25 (2013). Uitgave Veenkoloniaal Museum.
3. Norma van der Horst en Eric Bos Pronkjuwelen van baksteen. Amsterdamse School in Groningen (boekwerk & partners, Groningen, 2017).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een heel mooi pand van Evert van Linge, helaas in een zeer verarmde staat. Het verdient gerestaureerd te worden.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.