Introductie

Dit huis in Veendam is het vroegste pand van architect Van Linge in de Groninger variant van de Amsterdamse School.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Van Beresteijnstraat 3, Veendam
Adres(sen) Van Beresteijnstraat 3
Postcode(s) 9641 AA
Plaats (provincie) Veendam (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Evert van Linge
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1922
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 515404

Achtergrond

Deze vrijstaande villa in de Van Beresteijnstraat te Veendam werd in 1922 ontworpen en gebouwd door de in Veendam geboren architect Evert van Linge voor mevrouw M.D. de Lange. Het was zijn eerste uitgevoerde ontwerp in Veendam en werd ongeveer gelijktijdig met het eveneens door Van Linge naastgelegen pand op de hoek Van Beresteijnstraat-Beneden Oosterdiep gebouwd. Er bestaan ontwerptekeningen uit maart, mei en juni 1922. Het huis is vormgegeven in een regionale - Groninger - variant van de Amsterdamse School.

Het pand is rijksmonument omdat het dient als voorbeeld van een middenstandswoning uit 1922; vanwege de afgewogen vormgeving en opvallende detaillering; als goede representant van het oeuvre van architect Evert van Linge; vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; vanwege de ligging in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied "Tusschendiepen".

Exterieur

De villa is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond, in een zogenaamde blauwe klinker, gemetseld in Vlaams verband. Het zadeldak, dat gedekt is met een rood geglazuurde verbeterde Hollandse pan, heeft een dubbele rechthoekige goot met overstek en een zich verjongende topschoorsteen aan de voorzijde (volgens bouwtekening was er ook een aan de achterzijde). In de beide topgevels is sprake van vlechtwerk. In de voorgevel (zuidwest) bevinden zich twee erkers in lichte driehoeksvorm met geprononceerde middenstijl onder een rollaag. De onderdorpels zijn gemetseld en er is een houten bloembak aangebracht, in driehoeksvorm.

Op de verdieping is sprake van drie staande vensters met horizontale roedeverdeling, waarvan de middelste met bovenlicht; onder de drie vensters bevindt zich net als onder de erkers een lange bloembak. In de top bevindt zich een klein smal venster met rollaag.

De hoofdentree bevindt zich aan de zuidoostgevel, in een uitgebouwd deel onder een plat dak. In de noordwestgevel is sprake van onder meer een erker als in de voorgevel (zonder bloembak) en in het dakvlak een platte gemetselde dakkapel met driedelig venster met horizontale roeden. Een typerend houten hek met brede horizontale delen uit de bouwtijd is al tientallen jaren niet meer aanwezig.

Interieur

Het interieur is geheel gewijzigd. Alleen de wenteltrap in de gang, met aan één zijde een leuning met decoratieve diepe houten spijlen (als een radiator), en een houten trappaal worden genoemd in het monumentenregister, maar onbekend is of zij nog aanwezig zijn. Een aantal ramen heeft nog gekleurd glas in lood.

Recente ontwikkelingen

Zoals hierboven beschreven is het interieur vrijwel volledig gewijzigd. Op een oude ansichtkaart is het hierboven genoemde typerende houten hek te zien, dat er nu niet meer is. Bovendien heeft het houtwerk er oorspronkelijk kleuriger uitgezien, waardoor bakstenen en houtwerk een mooiere combinatie waren. Welke kleuren waren aangebracht is op basis van de zwart wit foto niet te zeggen. Ten tijde van het schrijven van deze bijdrage (mei 2018) staat het pand te koop.

Gebruikte bronnen

1. Karel Geijzendorffer, 'De Amsterdamse School in Veendam'. In: Veenkoloniale Almanak nr 25, 2013, blz 94-114. (Uitgave Veenkoloniaal Museum Veendam).
2. Corien Ligtenberg, Evert van Linge Architect (Groningen, 1993).

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/51354
2. https://www.funda.nl/koop/veendam/huis-47007357-van-beresteijnstraat-3/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het vroegste pand van Van Linge in de Groninger variant van de Amsterdamse School, zeker nog schatplichtig aan bureau Baanders, waar hij tussen 1917 en 1920 werkte. Jammer dat het oorspronkelijke interieur verloren is gegaan. Het terugbrengen van de oorspronkelijke kleur van het houtwerk zal het pand zeker goed doen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.