Introductie

Zeer bijzondere stedenbouwkundige typologie (wonen aan een terras).

Specificaties

Officiële of officieuze naam Blok Valeriusterras-Cornelis Krusemanstraat-Pieter Lastmankade
Adres(sen) Cornelis Krusemanstraat 1-15, Valeriusterras 2-8, Okeghemstraat 29-43, Pieter Lastmankade 1-8 9HS
Postcode(s) 1075 NB
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever N.V. Bouw- en Exploitatie Maatschappij De Aandacht
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Gerrit Jan Rutgers
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925 - 1926
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

De in het Stadsarchief Amsterdam bewaarde bouwtekening noemt de N.V. Bouw- en Exploitatiemaatschappij De Aandacht, zodat ik er van uit ben gegaan dat deze ook de opdrachtgever was. Rutgers woonde zelf op nummer 4hs.

Exterieur

Dit imposante vierkante blok dat op sommige plaatsen lijkt op een Italiaanse burcht, werd door Rutgers in 1923 ontworpen. De grote stenen aan de Krusemanstraat melden trots AD1923, zodat toen ook de eerste steen zal zijn gelegd. Het blok is bewust aan vier zijden verschillend uitgevoerd. Bijzonder is de verhoogde stoep aan de zijde van het Amsterdams Lyceum, dat als een terras voor de woningen ligt (het Valeriusterras). Zodoende is er een betere aansluiting met het talud van het Lyceum. De zijde aan de Cornelis Krusemanstraat heeft winkels in de plint en een café-restaurant op de hoek, met mooi glas in lood. De hoek aan de Pieter Lastmankade is verlevendigd met een toren, die vanaf ver zichtbaar is. Vergelijkbare torens bevinden zich bij andere Amsterdamse School complexen, bijvoorbeeld bij het complex van Roest aan de Jan Willem Brouwersstraat, dat later werd gebouwd.

Opvallende elementen zijn verder de inpandige loggia's aan de kade en de terraszijden, mooi metselwerk afgewisseld met natuursteen vooral aan de zijde Krusemanstraat, halfronde erkers op hoeken en ronde hoeken, evenals de rijen zolderraampjes met ijzeren decoratie eronder, die aan alle zijden van het complex met uitzondering van de Okeghemstraat zijn aangebracht. Verder zijn er fraaie voordeuren en stoere roosters voor de afsluiting van de openingen van de trappenhuizen aan de Okeghemstraat. Daar bevinden zich ook piepkleine halve lantaarntjes waardoor (is mijn inschatting) licht doordringt in de hoogste regionen van het trappenhuis. Heel bijzonder zijn de beide loggia's in het hoogste deel van de Krusemangevel waar de gevel inspringt richting hoek. Het gaat om twee kleine loggia's die lijken op een uitzichtspunten van een Italiaans stadspaleis uit de late middeleeuwen.

Interieur

Op funda heb ik foto's gezien van diverse appartementen aan de Krusemanstraat die zeer grondig zijn gemoderniseerd.

Gebruikte bronnen

1. Gemeentelijk Monumenten Project 2008-2014, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid.

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Valeriusterras/1-8

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kom er al jaren langs en nu ik met de camera op stap ging vielen mij ineens allerlei details op die ik niet eerder had gezien. Het stoere karakter van het complex spreekt mij aan. Het is weer totaal anders dan de vloeiende lijnen van gebouwen van Rutgers elders in zuid, bijvoorbeeld aan het Roelof Hartplein en de Amstelkade.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad en in het boek Publieke Werken - Hoeksteen van de Amsterdamse School.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.