Introductie

Naast het blok van van der Meij staat aan de Valentijnkade in Amsterdam dit blok van J. Kuiler.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Valentijnkade 54- 60
Adres(sen) Valentijnkade 61
Postcode(s) 1095 JL
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) J. Kuiler
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar VVE?
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dit blokje huizen is onderdeel van het blok Molukkenstraat, Sumatrastraat, Sumatraplantsoen, Sumatrastraat, Kramatweg, Valentijnkade. De huizen zijn gebouwd tussen 1925 en 1926. De A.H. Gerhardschool heeft in 1928 het blok gesloten. Woningen aan het einde van de kade (64- 67 en Kramatweg 94-96) zijn omstreeks 2000 vervangen voor een flat.

Exterieur

Dit blokje huizen van J. Kuiler sluit links aan bij het oranje- rode blok van J.M. van der Meij (nrs. 45 t/m 53) en rechts aan de A.J. Gerhardschool ontworpen door Dienst Publieke Werken. Net als het huizenblok Molukkenstraat en Valentijnkade 36 t/m 44, ook van architect Kuiler, hebben de bakstenen een beige-rode kleur. De gevel is gemetseld in kruisverband, met een plint van 5 stenen hoog in een iets lichtere kleur dan de rest van de gevel. De plint wordt extra geaccentueerd doordat de gevelwand daarboven een klein stukje naar voren springt.

Aan het begin en het einde van het blok zijn portieken gemaakt met twee schuin geplaatste voordeuren. De overige deuren liggen gewoon aan de straat. Het middelste huisnummer (57 poort) heeft een grote poort. Hier was voorheen de garage van de ambulances van Broeder de Vries gevestigd. De raampartij boven deze deuren is ook breder dan de andere ramen van het blok. De afgeronde muren van de bakstenen poort hebben een plint van blauwe hardsteen die de eerste centimeters ietsje breder zijn naar de ingang van de poort toe (bescherming van de muren tegen inrijdende auto’s?) en aan de bovenkant een afwerking van een brede band graniet met in het midden van de blokken een vooruitspringend vierkant van dezelfde steensoort. De deuren van de poort hebben gewone rechte spijlen.

Op plafondhoogte van de benedenverdieping is een lange, wit geschilderde betonnen rand aangebracht met hier en daar ‘consoles’ die deze rand lijken te dragen. Boven de portieken, aan het begin en het einde van het blok, zijn op etage een en twee erkers met twee schuin naar voren geplaatste zijramen en een recht middenraam. De erkers eindigen op de 3e etage in een balkon met een klein ijzeren hekje.

De ramen op de etages zijn op gelijke afstand van elkaar geplaatst. Boven de ramen op de etages loopt een inspringende rand van bakstenen met de kopse kant naar voren.

De zolders hebben vierkante ramen. Ook de nummer 59 en 60, alleen zijn die kleiner dan in de rest van het blok. Het lijkt of deze huisnummers (ooit) een andere eigenaar hebben gehad. De stenen zijn minder licht van kleur en de dakrand ligt anderhalve steen lager dan die van de huizen 54 t/m 58. De zijkanten van het blok zijn vanaf de eerste etage afgewerkt met een verticale bakstenen sierrand die begint met een granieten blok.

Recente ontwikkelingen

Alle blokken van dit gedeelte van de Valentijnkade zijn een aantal jaren gelden gerenoveerd.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).
2. Google Earth.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik woon vlak bij de Valentijnkade.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.