Introductie

Aan de Valentijnkade in de Indische Buurt staat dit blok van rode baksteen van van der Meij aan het water.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Valentijnkade 45- 53
Adres(sen) Valentijnkade 45-53
Postcode(s) 1095 JJ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Joan van der Meij
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar VVE?
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dit blokje huizen is onderdeel van het blok Molukkenstraat, Sumatrastraat, Sumatraplantsoen, Sumatrastraat, Kramatweg, Valentijnkade.

Exterieur

Het oranje rode bakstenen woningencomplex van J.M. van der Meij uit1925 ligt tussen twee beige- rode blokken van J. Kuiler (36 t/m44 en 54 t/m 60). Het metselwerk is gemaakt in kruisverband met opvallend lichte voegen.

Het hele complex heeft een benedenverdieping met 3 etages. Boven de derde etage van de nummers 45 tot en met 47 een witte overkragende dakgoot en een schuin dak met zware pannen.

De bouweenheid begint links met twee grote openslaande deuren en ziet er uit als de toegang tot een bedrijfspand. Daarnaast een bakstenen portiek met terrazzo vloer voor de nummers 45 en 46 met drie deuren. Nummer 45 voor de bovenwoningen van het bedrijf en bij 46 een voor de benedenwoning en een voor de bovenhuizen. De twee deuren van nummer 47 liggen direct aan de straat.

Op de eerste en tweede etage zijn vier maal twee naast elkaar gelegen ramen met bovenlichten die door 2 spijltjes in horizontale vlakken worden verdeeld. De derde etage heeft een aaneengesloten rij van 13 ramen.

Huizen 45 t/m 47 liggen aan dezelfde rooilijn als de huisnummers 36 t/m 44. Daarna springt de rooilijn een heel eind naar achteren. Deze overgang wordt geaccentueerd door een uitbouw met erkers in de vorm van een toren die begint boven een deel van de benedenwoning. Twee schuingeplaatste vensters aan de zijkanten, de voorkant recht. In de zijmuur liggen nog twee aan de erker grenzende vensters. De derde etage van deze hoekpartij heeft dezelfde raamindeling als de ondergelegen verdiepingen en vervolgt hiermee de aaneengesloten rij van vensters van de derde etage. Het raam van de beneden verdieping verschilt van de andere benedenramen en is gelijk aan die van de benedenverdieping van de nummers 54 t/m 60.De “toren” steekt uit boven de nok van het schuine dak en heeft drie naast elkaar gelegen langwerpige horizontale zolderramen.

Het inspringende deel van het blok heeft een strakke gevel met een sterk horizontale belijning. Dit wordt geaccentueerd door 28 op dezelfde afstand van elkaar gelegen schuiframen met in drie horizontale raampjes verdeelde bovenlichten van de etage woningen In het hele blok, ook bij de nummers 45 t/m 47 zijn de bovenlichten hetzelfde. De beneden woningen hebben ieder een groot raam verdeeld in twee smalle zijramen, een breder middenraam en daarboven de horizontaal in drieën gedeelde bovenramen.

Aan de straat zijn de entrees (zonder portieken) verdeeld in drie maal vier deuren. De zolderverdieping heeft 28 kleine vierkante diepliggende raampjes met een uitspringende bakstenen vensterbank. Boven ieder perceel hangt een hijsbalk. De dakafwerking bestaat uit een rij op de kopse kant geplaatste bakstenen met de strekkant naar voren.

Recente ontwikkelingen

Dit gekleurde blok van Van der Meij geeft de Valentijnkade vanaf de overkant van de ringvaart een heel aantrekkelijke, bijna vrolijke aanblik.

Gebruikte bronnen

1. Michiel Kruidenier en Paul Smeets, Joan Melchior van der Meij. Pionier van de Amsterdamse School (nai010 2014).
2. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).
3. Google Earth.

Links

1. http://ruimtelijkeplannen.amsterdam.nl?SDOost?EA1
2. http://eigenhaard.nl/projecten/o_ib_sumatra

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Als ik de Indische Buurt inloop of -fiets zie ik de kade altijd liggen en heb gezien hoe het aanzicht is verbeterd door de renovatie.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.