Introductie

'De enclave' en 'kabouterhuis': dat zijn de bijnamen van dit ontwerp van architect G.J. Vos, wiens ontwerpen vaker de invloed van de Amsterdamse School laten zien.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Utrechtseweg 272, Amersfoort
Adres(sen) Utrechtseweg 272
Postcode(s)
Plaats (provincie) Amersfoort
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) G.J. Vos
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1923
Huidige eigenaar Bert Meeuwsen
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit ontwerp van architect Vos uit 1923 bevindt zich aan sortie (uitgang) 4 van de zogenaamde 'Wegh der Weeghen', de door Jacob van Campen in de 17e eeuw ontworpen weg tussen Amersfoort en Utrecht. Tussen 1927-1932 is het psychiatrisch ziekenhuis Zon en Schild hier letterlijk omheen gebouwd. Daardoor en door het formaat van de woning heeft het van personeel van Zon en Schild de bijnamen 'de enclave' en 'kabouterhuis' gekregen.

Exterieur

In alle zijgevels van het huis bevinden zich naar buiten springende rijen stenen. Om de twee rijen is een rij stenen naar buiten geplaatst. Dit geeft het effect van een 'ladder'. Oorspronkelijk zat deze ladder ook verwerkt in de raamkozijnen, met liggende raamstijlen.

Het voegwerk van de woning bestond uit 'knipvoegen'. In 2017 moest de woning opnieuw gevoegd worden, doordat de kwaliteit van de voegen slecht was. Om financiële redenen is gekozen voor een 'gewone' voeg. Hier en daar is de oorspronkelijk knipvoeg nog zichtbaar.

De taps toelopende schoorsteen staat tegen en in de zijgevel. De voet is ongeveer 1.2 meter en eindigt op 12 meter hoogte op 0.7 m. Op drievierde hoogte zijn aan alle vier zijden nissen, of uitsparingen, aangebracht.

Tussen de oostelijke en de noordelijke gevel bevindt zich een hoekraam. Links en rechts van dit hoekraam is in de gevel een overlapping van metselwerk gecreëerd. Hierdoor staan de stenen onder een hoek op elkaar. Architect G.J. Vos heeft vergelijkbare details in andere van zijn ontwerpen gebruikt.

Interieur

Het originele interieur is nog deels aanwezig. De balkenpartijen zijn zichtbaar op eerste verdieping en de zolder.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw is in 2017-2019 gerenoveerd.

Links

1. http://bouwhis.nl/wp-content/uploads/2017/02/rapport-Zon-en-Schild.pdf
2. https://www.amersfoort.nl/ro-online/NL.IMRO.0307.BP00049-0201/t_NL.IMRO.0307.BP00049-0201_2.3.html

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het is mijn woning, met adviespraktijk en boekbindatelier aan huis.

Ingezonden door: Bert Meeuwsen, MBA MEd FHEA

Bert  Meeuwsen, MBA MEd FHEA

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.