Introductie

Dit stulpje van juffrouw Dam en juffrouw Kooistra in Middelstum heeft een aantal typische Amsterdamse School kenmerken.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Us Wente, Middelstum
Adres(sen) Menthedalaan 16
Postcode(s) 9991 BC
Plaats (provincie) Middelstum (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) S.A. Veenstra
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1936 - 1936
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Woonhuis 'Us Wente' (Ons Stulpje) aan de Menthedalaan werd in 1936 gebouwd naar een ontwerp van architect S.A. Veenstra, naar verluidt voor twee onderwijzeressen met een Friese achtergrond: juffrouw Dam en juffrouw Kooistra.

Exterieur

Het in rode baksteen uitgevoerde woonhuis van twee bouwlagen valt op door de ronde erker van de woonkamer. Hierop is de naam van het huis aangebracht. Rechts daarvan bevindt zich de ingangspartij met een boogvormige voordeur, boogvormig metselwerk en een betonnen ornament. Dit ornament bestaat uit een bol met een horizontale afdekking die is voorzien van cement dat het uiterlijk van boomschors heeft. De bol met afdekking vinden wij bijvoorbeeld ook bij huizen van Veensta aan de O. van Ewsumlaan, maar het boomschors is a-typisch voor Veenstra en de tijd waarin dit soort huizen werden gebouwd. Ik ben daarom niet zeker dat het cementen schors tot het oorspronkelijke ontwerp behoort. De voordeur heeft rondom de verticale strook glas lineaire en ronde houten versieringen. In de rechterhoek van het huis is een kozijn aangebracht dat de hoek omloopt, onder een betonnen luifel. In het kozijn glas in lood, zowel aan de voorkant als aan de zijkant. De eerste verdieping bestaat rechts uit een pannendak en links, boven de erker, uit een dakkapel met ramen en openslaande deuren. Opvallend is het groene houten hek om de woning, met ronde witte motieven. Dit hek sluit de piepkleine voortuin af van de straat.

Interieur

Ik heb geen informatie over het interieur kunnen vinden.

Gebruikte bronnen

1. Vier kerken fietsroute. Amsterdamse Schoolstijl (VVV Bedum 2017).

Links

1. http://groningeninbeeld.rtvnoord.nl/index.asp?id=10446

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kwam het fraaie huis tegen op een tocht door Middelstum. Helaas staat het ietwat verloren tussen bedrijfsgebouwen in, waardoor het niet meer de uitstraling heeft die het vroeger ongetwijfeld had.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.