Introductie

Het Unilevergebouw is één van de iconen van Rotterdam.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Unilevergebouw, Rotterdam
Adres(sen) Rochussenstraat 78B
Postcode(s) 3015 EK
Plaats (provincie) Rotterdam (Zuid-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Unilever
Oorspronkelijke functie Kantoorgebouw
Betrokken architect(en) H.F. Mertens
Andere betrokken kunstenaars John Rädecker, Joep Nicolas
Aanvang en oplevering 1930 - 1931
Huidige eigenaar Gemeente Rotterdam
Huidige functie Hoger Onderwijsgebouw
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 513885

Achtergrond

In 1930 fuseerde de Margarine Unie van Van den Bergh en Jurgens met Lever Brothers Ltd. De nieuw gevormde firma gaf de architect Herman Mertens (1885-1960) uit Bilthoven de opdracht voor een nieuw hoofdkantoor in Rotterdam. Als locatie werd het Land van Hoboken gekozen, dat sinds 1924 in handen van de gemeente was gekomen. Unilever had deze toplocatie bedongen door te dreigen naar Den Haag te verkassen.

Exterieur

Een zakelijk expressionistisch ontwerp, en niet echt Amsterdamse School te noemen naar de reguliere maatstaven, en toch roept het gebouw steeds associaties daarmee op. Langgerekte partijen kozijnen, om de hoek lopende balkons, het spel met volumes van de hoofdgevel, het zeer bijzondere metselwerk, de architect had beslist gevoel voor de overgang van bouwstijlen.

Met een A-vormig gebouw is de wigvorm van het terrein optimaal benut. Twee langgerekte kantoorvleugels van vier lagen komen samen in een representatief entreegedeelte op de punt, gemarkeerd door een toren.

De kantoorvleugel langs de Rochussenstraat was aanvankelijk voor de helft gebouwd, maar is later in dezelfde stijl voltooid. Het gebouw heeft een betonskelet; de gevels zijn geheel van bruine handvorm baksteen op een plint van travertin. Om de niet-dragende functie van de gevels te benadrukken is een bijzonder metselverband toegepast. Bakstenen zijn op hun kant geplaatst, afwisselend horizontaal en verticaal, en omgeven door vier strekken.

Interieur

Het monumentale trappenhuis is over de volle voorzien van een niet minder monumentaal glas-in-loodraam van Joep Nicolas.

Recente ontwikkelingen

In 1993-94 werd het kantoor door EGM-architecten verbouwd ten behoeve van de Hogeschool Rotterdam en Omstreken, waardoor het oorspronkelijk interieur grotendeels verloren ging.

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/513885/voormalige-kantoor-unilever/rotterdam/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Voor Rotterdammers een zeer bekend en markant gebouw.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.