Introductie

N. Ch. Dekker is geen bekende naam in Amsterdam, terwijl hij toch redelijk wat gebouwen in de zogenaamde Ring 20-40 op zijn naam heeft staan.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Tweede Kostverlorenkade 128-135, Amsterdam
Adres(sen) Tweede Kostverlorenkade 28-135
Postcode(s) 1053 SE
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) N. Ch. Dekker
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

De naam N. Ch. Dekker zijn we tot nu toe niet vaak tegengekomen op Wendingen. Alleen als constructeur van het blok van Boterenbrood aan de Apollolaan wordt hij genoemd, terwijl hij als architect – getuige de Atlas Gordel 20-40 – zeker in Amsterdam aardig wat ontwerpen op zijn naam heeft staan. Maar het gaat hier vaak om sober uitgevoerde objecten die weinig met de Amsterdamse School van doen hebben. Anders is het voor de woningen aan de Tweede Kostverlorenkade, pal tegenover Het Sieraad. Hoewel het zeker geen uitgesproken expressief blok is, heeft het wel elementen die toekenning aan de Amsterdamse School rechtvaardigen.

Exterieur

Het complex van woningen met werkplaatsen/winkelruimtes op de begane grond is opgedeeld in vier gelijke blokken/geveldelen, die subtiel het hoogteverschil vanaf de Kinkerbrug overbruggen. De grenzen tussen de blokken worden geaccentueerd met behulp van licht concave gevelvlakken en sierlijke betonnen lateien op de begane grond, die geïnspireerd lijken te zijn door die van Staal aan de J.M. Coenenstraat. De bovenlichten van de houten deuren hadden oorspronkelijk waarschijnlijk allemaal glas in lood; vandaag de dag zijn er nog maar enkele over.

Drie opvallende, uitstekende (betonnen?) ornamenten zijn boven de lateien geplaatst, op de scheidingen tussen de geveldelen. Wat stellen ze voor? Abstracte vogelkoppen? Ze hebben met hun ronde en golvende elementen in mijn ogen wel een hoog Amsterdamse School gehalte.

Links

1. https://maps.amsterdam.nl/ordekaart/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een van de vele wat anonieme, niet bijster expressieve blokken in Amsterdam, die niettemin niet op Wendingen mogen ontbreken. Jammer dat de begane grond aangetast is (verdwenen glas in lood, beschilderde bakstenen, lelijke reclameborden).

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.