Introductie

Het prachtige door Staal ontworpen tuinhuisje werd in Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift een raadsel genoemd.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Tuinhuisje De Ark, Park Meerhuizen, Bergen
Adres(sen) Meerwijklaan 1
Postcode(s) 1861 MB
Plaats (provincie) Bergen (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Tegelfabrikant Heystee
Oorspronkelijke functie Tuinhuis
Betrokken architect(en) Jan Frederik Staal
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1918 - 1918
Huidige eigenaar
Huidige functie Tuinhuis
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 46538

Achtergrond

Bij ‘zijn’ toegang tot het park situeerde Jan Frederik Staal naast de aan de weg gelegen villa De Bark en iets teruggelegen villa De Ark ook een opvallend tuinhuisje. Het bouwwerk, door Staal ook wel Tuinhuisje genoemd, is mede door de in het oog springende locatie en het opvallende ontwerp hier een eigen pagina waard; eigenlijk is het vreemd dat het niet ook een eigen naam heeft meegekregen.

Exterieur

Het tuinhuisje op de hoek van de Studler van Surcklaan en de Meerwijklaan heeft een driehoekig plattegrond waarbij de scherpe hoek aan de straatkant wordt geaccentueerd door een hoog opgemetseld ‘torentje’ met houten sierwerk, dat wel wat van een vogelkop wegheeft. Richting de ingang, die van de straat af is gesitueerd, krijgt het gebouwtje door de glooiende rieten dak een zwierige uitstraling. De relatief grote kap loopt ver door (ook naar de grond toe), en vouwt zich naar binnen, waardoor het lijkt alsof de toegang ingekapseld dreigt te worden.

Een achteloze bezoeker zou kunnen denken dat het tuinhuisje bij De Bark hoort, eerstgenoemde heeft mede door de toepassing van de rieten kap architectonisch meer gemeen met De Bark dan De Ark. Een lang laag muurtje, dat bijna geheel in een zijgevel van het huisje is verwerkt, vormt een verbinding met De Ark.

In Elsevier van 1918 wordt de ingang van Park Meerwijk en het huisje in het bijzonder als volgt omschreven:

“De hoofdingang wordt geflankeerd door het huis “de Bark” en het sterk naar voren schietende tuinhuisje. In dit tuinhuisje, dat overigens een raadsel blijft, suggereert Staal zijn bedoelingen wel zeer sterk. Gelijk de bladeren en de voluten van een korintisch kapiteel in hun groei en windingen uitdrukking geven aan het tegen de zwaarte van het bouwwerk opstrevende der zuil, zoo wil dit tuinhuisje de bewegingsrichting van den hoofdingang aanduiden, juist door in zijn vormen zoo fel mogelijk tegen te streven.”

Gebruikte bronnen

1. Eline van Leeuwen en Erik Mattie, Park Meerwijk, Villapark te Bergen. Manifest van de Amsterdamse School (2005).

Links

1. http://www.elseviermaandschrift.nl/EGM/1918/07/19180701/EGM-19180701-0350/story.pdf
2. http://rijksmonumenten.nl/monument/46538/de-ark/bergen-nh/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Zo klein en toch zo'n enorme blikvanger!

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

geplaatst door Willy Sengers op 25 mei 2016 om 08:29:

Beste Marcel, De Stichting Behoud Bouwkunst Bergen zou voor hun nieuwe website graag gebruik willen maken van jouw fotografie. SBBB heeft ten doel het bevorderen van het behoud van het Bergense cultuurgoed op het gebied van architectuur en de daarmee samenhangende stedebouwkunstige en landschappelijke aanleg. De Stichting opereert binnen het krachtenveld van overheden en andere instanties die zich met het behoud van architectonisch cultuurgoed c.q. monumentenzorg bezig houden (www.sbbb-nh.nl). Ik hoor graag of dit mogelijk is. Willy Sengers

geplaatst door Marcel Westhoff op 25 mei 2016 om 12:15:

Hoi Willy. Ik ga je mailen!

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.