Introductie

Naar een ontwerp van de bij Gemeentewerken Den Helder werkzame architect A. Dokter.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Tuindorpschool, Den Helder
Adres(sen) Brakkeveldweg 136
Postcode(s) 1782 AK
Plaats (provincie) Den Helder (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Den Helder
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Albert Dokter
Andere betrokken kunstenaars Willem Bogtman
Aanvang en oplevering 1931 - 1931
Huidige eigenaar Stichting Meerwerf Basisscholen
Huidige functie Lagere School
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In 1930 wilde de gemeente Den Helder de voorzieningen in het zogeheten Tuindorp verbeteren. Tuindorp was een wijkje dat iets buiten het centrum lag en in die tijd werden er meer en meer woningen gebouwd. Voor de kinderen van de bewoners moesten er scholen komen. De Tuindorpschool werd geboren. Er werden twee ontwerpen gemaakt, eentje met een kap en eentje met een plat dak. Die eerste is het geworden, ondanks de 5000 gulden hogere bouwkosten. Architect A. Dokter, in dienst van Gemeentewerken, tekende het ontwerp.

Exterieur

De klokketoren is dominerend, nog steeds ondanks dat de klok niet meer werkt. Het originele uurwerk is nog wel aanwezig, doch het moet gerepareerd worden. In de toren ook een ladderraam opgebouwd uit glazen bouwstenen.

Interieur

De originele vloertegels zijn deels nog aanwezig, hetzelfde geldt voor een deel van de wandtegels in de gangen. In de hal bevindt zich een bovenlicht, uitgevoerd in glas in lood. De kasten in de klassen zijn nog aanwezig, met de originele deuren. In de hal staan twee kasten met origineel kaartmateriaal en schoolplaten van Jetses.

Recente ontwikkelingen

Een groep betrokkenen maakt zich sterk voor de restauratie van de klok in de toren, waarvoor een bedrag van circa 10.000 euro nodig is. Andere details van de school zijn nauwgezet gerestaureerd, met een grote inzet van aannemer en architect. Zij hebben deze oudste nog in functie zijnde lagere school van Den Helder nieuw leven ingeblazen.

Links

1. http://www.denhelderleeft.nl/100jaartuindorp/om-de-klok-van-de-tuindorpschool-weer-werkend-te-krijgen/
2. http://www.ontdekdenhelder.com/2016/01/27/tuindorpschool-weer-helemaal-eigentijds/
3. http://kranten.archiefalkmaar.nl/issue/HC/1931-08-29/edition/0/page/9?query=zeevaartschool%20lood%20bogtman&sort=relevance&f_periodicalcode%5B0%5D=HC

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De school staat een eindje van de weg af, waardoor je de robuuste klokketoren eerst haast niet ziet. Naarmate je verder het schoolplein oploopt neemt de wow-factor echter toe.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.