Introductie

Een soort 'mini Jop van Epen' dit. In z'n bescheidenheid heeft het onmiskenbaar enkele van zijn stijlkenmerken: diverse kleuren baksteen en de aanzet tot een typisch 'Van Epen torentje' op de hoek.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Transvaalstraat-Cronjéstraat, Amsterdam
Adres(sen) Cronjéstraat 1-11, Transvaalstraat 125-129
Postcode(s) 1092 JC
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Algemene Woningbouw Vereniging (AWV)
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Jop van Epen
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1920 - 1922
Huidige eigenaar Stadgenoot
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

In 1919 gaf de Algemene Woningbouw Vereniging (AWV) opdracht aan Job van Epen om enkele woningen te ontwerpen. In de Transvaalbuurt had de AWV al voor meedere woningen opdracht gegeven aan Berlage. In 1920 begon de bouw. Twee jaar later was het klaar.

Exterieur

De woningen aan de Cronjéstraat hebben een grote voortuin en zijn maar drie verdiepingen hoog. Het heeft een plat dak. De gevel kenmerkt zich door verschillende kleuren baksteen. Rondom de kozijnen op de begane grond en langs de onderkant is de steen donkerder.

Gebruikte bronnen

1. Vladimir Stissi, Amsterdam, het mekka van de volkshuisvesting. Sociale woningbouw 1909-1942 (Uitgeverij 010, 2007), pagina 462.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit gebouw is van Jop van Epen en heeft kenmerken van de Amsterdamse school. Dit deel van de Transvaalbuurt is allemaal in dezelfde tijd gebouwd en geeft een mooi beeld van hoe er rond 1920 gebouwd werd.

Ingezonden door: Woningcorporatie Stadgenoot

Woningcorporatie Stadgenoot Stadgenoot is één van de grootste woningcorporaties van Amsterdam. Stadgenoot zorgt voor goede huisvesting en werkt samen met de bewoners aan leefbare buurten. Stadgenoot wil het voor iedereen mogelijk maken om prettig te wonen en werken in deze mooie stad. Stadgenoot verhuurt zo'n 30.000 woningen, bedrijfsruimtes en parkeerplaatsen verspreid over heel Amsterdam. Naast sociale en vrije sectorhuurwoningen verkoopt Stadgenoot ook woningen - See more at: http://www.stadgenoot.nl/woningcorporatie/over-stadgenoot#sthash.jMxCu1dV.dpuf

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.