Introductie

Dat her en der op het Groninger platteland, vaak in the middle of nowhere, fraaie transformatorhuisjes staan is bekend. Soortgelijke exemplaren blijken echter ook over de provinciegrens te staan, zoals dit exemplaar in het Drentse Vries.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Transformatorhuisje Vries
Adres(sen) Oude Rijksweg
Postcode(s) 9481 BD
Plaats (provincie) Vries (Drenthe)
Land
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever NV Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laaspanningsnetten
Oorspronkelijke functie Transformator- of electriciteitshuisje
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1920
Huidige eigenaar Essent NV
Huidige functie Transformator- of electriciteitshuisje
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 478021

Achtergrond

De transformatorhuisjes die in veel plaatsen op het Groninger platteland te vinden zijn, werden gebouwd in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laagspanningsnetten. Dit elektriciteitsbedrijf werd opgericht in 1913. Het bedrijf, waarin gemeenten uit Groningen en Drenthe deelnamen, verzorgde de distributie van elektriciteit van het eveneens in die tijd opgerichte Groningse PEB naar de gemeenten. De gemeente Groningen nam geen deel in de maatschappij: men wilde daar de elektriciteitsvoorziening in eigen hand houden. In 1920 verzorgde het bedrijf de levering van elektriciteit in 51 gemeenten uit Groningen en Drenthe. In 1967 fuseerde het bedrijf met het PEB tot EGD, het Elektriciteitsbedrijf (later: Energiebedrijf) voor Groningen en Drenthe.

Dit transformatorhuisje van het voormalige Energiebedrijf Groningen en Drenthe is karakteristiek gelegen in het beschermde gezicht van Vries nabij de hervormde kerk. Het is volgens de RCE rond 1920 gebouwd.

Exterieur

Het in lichte en donkere baksteen opgetrokken rechthoekig gebouwtje is gedekt door een met Tuile-du-Nord-pannen belegd zadeldak. Gekoppelde houten korbelen ondersteuning het overstek. De plint van baksteen loopt enigszins taps toe. De opbouw met sober decoratief metselwerk in zijgevel en topgevels; smeedijzeren sierankers en gekoppelde ventilatieroosters in topgevel. Stalen deuren met beslag; oostgevel met aan weerskanten van de deur smalle vensters met glastegels; latei.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/43785

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Op zoek naar meer Groningse transformatorhuisjes stuitte ik op dit Drentse exemplaar.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.