Introductie

Schatsborg 2810: een rijksmonument.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Transformatorhuisje Schatsborg 2810
Adres(sen) Schatsborgerweg 6-8
Postcode(s) 9915 TJ
Plaats (provincie) 't Zandt (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever NV Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laaspanningsnetten
Oorspronkelijke functie Transformator- of electriciteitshuisje
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929
Huidige eigenaar Essent NV
Huidige functie Transformator- of electriciteitshuisje
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 517405

Achtergrond

De transformatorhuisjes die in veel plaatsen op het Groninger platteland te vinden zijn, werden gebouwd in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laagspanningsnetten. Dit elektriciteitsbedrijf werd opgericht in 1913. Het bedrijf, waarin gemeenten uit Groningen en Drenthe deelnamen, verzorgde de distributie van elektriciteit van het eveneens in die tijd opgerichte Groningse PEB naar de gemeenten. De gemeente Groningen nam geen deel in de maatschappij: men wilde daar de elektriciteitsvoorziening in eigen hand houden. In 1920 verzorgde het bedrijf de levering van elektriciteit in 51 gemeenten uit Groningen en Drenthe. In 1967 fuseerde het bedrijf met het PEB tot EGD, het Elektriciteitsbedrijf (later: Energiebedrijf) voor Groningen en Drenthe.

In 1929 gebouwd in opdracht van het toenmalige Provinciaal Electriciteitsbedrijf Groningen.

Exterieur

Landschappelijk gezien ligt dit transformatorhuisje opvallend fraai op de hoek van de Schatsborgerweg en de Tolweg. De architectuur is nog bijzonder gaaf bewaard gebleven.

Dit object is een voorbeeld van een trafohuisje met plat dak. Het geheel is opgetrokken in rode baksteen met aan de basis een trasraam van gesinterde klinkers. Het bovenste deel van het gebouw bestaat uit een brede uitspringende band van verticale bakstenen. Onder het platte dak liggen in het metselwerk twee loden strips welke het gebouw geheel omlijsten en van elkaar zijn gescheiden door een verspringende rollaag. Een bijzonder kenmerk zijn de lichtsleuven die met glastegel zijn opgevuld. In andere trafohuisjes uit de omgeving zijn deze glastegels verdwenen en opgevuld met steen.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/52962

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

kwam er toevallig langs

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.