Introductie

Mooi transformatorhuisje in de stad Groningen dat oorspronkelijk waarschijnlijk nog veel mooier was.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Transformatorhuisje Oosterweg, Groningen
Adres(sen) Oosterweg 103/aa
Postcode(s) 9724
Plaats (provincie) Groningen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeentelijk Energiebedrijf Groningen
Oorspronkelijke functie Transformator- of electriciteitshuisje
Betrokken architect(en) Siebe Jan Bouma
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1923 - 1925
Huidige eigenaar Enexis
Huidige functie Transformator- of electriciteitshuisje
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dit transformatorhuisje ligt nabij het spoor, in de hoek waar de Oosterweg en de Lodewijkstraat samenkomen en de weg verdergaat als Verlengde Lodewijkstraat. Het is een ontwerp van architect Siebe Jan Bouma voor het Gemeentelijk Energiebedrijf van Groningen.

Exterieur

Het is interessant die gebouwtje te vergelijken met een soortgelijk ontwerp van Bouma: het tranformatorhuisje aan de Nieuwe Ebbingestraat. Beiden bestaan uit een rechthoekig plattegrond onder een zadeldak, waarbij het voorste deel lager is dan de rest en er dus sprake is van twee daken. Het exemplaar aan de Nieuwe Ebbingestraat is dankzij de spitsboogvormige vorm van de daken, het metselwerk en smeedijzeren letters een stuk expressiever dan dit exemplaar.

Bij dit huisje zijn de shingles (en ijzeren strip) zeker niet origineel; dakpannen zouden het een totaal ander aanzicht geven. Een archieffoto van begin jaren 80 geeft nog iets weg: hierop is namelijk duidelijk de sierlijke smeedijzeren letter B te zien. Oorspronkelijk zal er dus GEB boven de ingang hebben gestaan. Wel behouden gebleven zijn de krullende smeedijzeren sierelementen in de nokken, het siermetselwerk en de robuuste, in groen geschilderde ijzeren deuren. Voeg hierbij de typische oranje Groninger steen, het donkere trasraam, het verticale metselwerk in de nokken en de bakstenen sierelementen, en je hebt een typisch exponent van de Groningse variant van de Amsterdamse School.

Gebruikte bronnen

1. Ronald Elink Schuurman & Bob Lodewijks, De Amsterdamse School in Groningen. Vier wandel- en fietsroutes door de stad (Lecturium 2017).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het zou mooi zijn als achterhaald kan worden hoe het er oorspronkelijk uitzag, het gerestaureerd kan worden en vervolgens een monumentale bescherming krijgt. Ik ben niet veeleisend... ;)

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.