Introductie

Een rijksmonument, dit uitgebreide transformatorhuisje in Drenthe.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Transformatorhuisje Odoorn
Adres(sen) Valtherweg
Postcode(s) 7873 AA
Plaats (provincie) Odoorn (Drenthe)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever NV Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laaspanningsnetten
Oorspronkelijke functie Transformator- of electriciteitshuisje
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar Essent NV
Huidige functie Transformator- of electriciteitshuisje
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 510996

Achtergrond

De transformatorhuisjes die in veel plaatsen op het Groninger platteland te vinden zijn, werden gebouwd in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laagspanningsnetten. Dit elektriciteitsbedrijf werd opgericht in 1913. Het bedrijf, waarin gemeenten uit Groningen en Drenthe deelnamen, verzorgde de distributie van elektriciteit van het eveneens in die tijd opgerichte Groningse PEB naar de gemeenten. De gemeente Groningen nam geen deel in de maatschappij: men wilde daar de elektriciteitsvoorziening in eigen hand houden. In 1920 verzorgde het bedrijf de levering van elektriciteit in 51 gemeenten uit Groningen en Drenthe. In 1967 fuseerde het bedrijf met het PEB tot EGD, het Elektriciteitsbedrijf (later: Energiebedrijf) voor Groningen en Drenthe.

Dit transformatorhuisje staat in het dorpje Odoorn, nabij de Margarethakerk. De wat ongebruikelijk vorm komt omdat het vlak na de oplevering geheel in stijl is vergroot.

Exterieur

Dit transformatorhuis is een rijksmonument en is volgens de toelichting hiervan 'gebouwd in de stijl van het traditionalisme'. De wat traditionele vormen zijn niet te ontkennen, maar het ligt zeker in lijn met al die andere trafohuisjes in Groningen en Drenthe die zijn opgetrokken in rode baksteen, een trasraam van donker steen hebben, en voorzien zijn van siermetselwerk.

Dit is van voren een huisje van het type met een zadeldak. Het is echter uitgebreid met een iets smallere en lagere aanbouw met een schilddak. De kopse gevel van het oudste bouwdeel heeft nog de oorspronkelijke houten dubbele paneeldeur en aan de straatzijde is een betonnen naamsteen ingemetseld. In de lange gevel zitten twee stalen deuren en met terra-cotta dicht gezette lichtsleuven. De blinde achtergevel heeft decoratieve gemetselde vlakken. Ook afwijkend ten opzichte van andere modellen is het schoorsteentje.

Links

1. https://rijksmonumenten.nl/monument/510996/transformatorhuis-odoorn/odoorn/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Met dank aan Ron Wessels voor het opmerkzaam maken op dit bijzondere exemplaar en het mogen gebruiken van zijn foto's!

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.