Introductie

Nederland elektrificeert. Bovendien laten de foto's zien wat een beetje actie vermag: de graffiti is verwijderd!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Transformatorhuisje Molenweg Amstelveen
Adres(sen) (nabij) Molenweg 39
Postcode(s) 1182 CK
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever P.E.N.
Oorspronkelijke functie Transformator- of electriciteitshuisje
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar Liander
Huidige functie Transformator- of electriciteitshuisje
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 7860

Achtergrond

Daar waar de Molenweg en de voormalige spoorlijn Amsterdam-Amstelveen (thans Museumtramlijn) elkaar kruisen staat dit transformatorhuisje in een parkachtige omgeving.

Exterieur

Het rechthoekige gebouwtje is uitgevoerd met metselwerk in kettingverband van rode handvormstenen. Het geheel is gedekt met een hoog opgaande kap. Rond het terrein ligt een ommuring met aan weerszijden van de ingang twee bloembakken. In de gevels zijn onder het dak versnijdingen aangebracht, waartussen zich een smalle lichtopening bevindt met als onderdorpel een hardstenen blok. Het huisje is representatief voor de andere vergelijkbare trafohuisjes die in opdracht van de P.E.N. in de provincie Noord-Holland zijn gebouwd, waarbij aan ontwerp en uitvoering veel zorg werd besteed.

Gebruikte bronnen

1. Gemeentelijke monumentenlijst Amstelveen.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

zie tekst, woon er ook vlakbij.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.