Introductie

Her en der tref je ze aan op het Groninger platteland, vaak in the middle of nowhere: transformatorgebouwtjes die zijn gebouwd in opdracht van het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Groningen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Transformatorhuisje Lutjerijp 2807
Adres(sen) Lutjerijp
Postcode(s) 9912 TD
Plaats (provincie) Leermens (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever NV Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laaspanningsnetten
Oorspronkelijke functie Transformator- of electriciteitshuisje
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar Essent NV
Huidige functie Transformator- of electriciteitshuisje
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 517409

Achtergrond

De transformatorhuisjes die in veel plaatsen op het Groninger platteland te vinden zijn, werden gebouwd in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laagspanningsnetten. Dit elektriciteitsbedrijf werd opgericht in 1913. Het bedrijf, waarin gemeenten uit Groningen en Drenthe deelnamen, verzorgde de distributie van elektriciteit van het eveneens in die tijd opgerichte Groningse PEB naar de gemeenten. De gemeente Groningen nam geen deel in de maatschappij: men wilde daar de elektriciteitsvoorziening in eigen hand houden. In 1920 verzorgde het bedrijf de levering van elektriciteit in 51 gemeenten uit Groningen en Drenthe. In 1967 fuseerde het bedrijf met het PEB tot EGD, het Elektriciteitsbedrijf (later: Energiebedrijf) voor Groningen en Drenthe.

Bijzonder aan de transformatorhuisjes is dat geen twee exemplaren hetzelfde zijn. Hoewel ze - met name in het metselwerk - niet allemaal even expressief zijn, is de aandacht voor detail waarmee ze zijn gemaakt evident en maakt van de gebouwtjes opvallende verschijningen in het landschap. Dit exemplaar uit ca. 1927 staat aan de Lutjerijp, een zijweg van de Leermensterweg die naar een aantal boerderijen leidt.

Exterieur

Het gebouwtje heeft een rechthoekig plattegrond met op twee hoeken trapsgewijze muurtjes in dezelfde donkere baksteen als de trasraam waar ze in uitkomen. Dit huisje heeft een zadeldak met grijze Tuile du Nord dakpannen. Het metselwerk van rode bakstenen (onder andere onder de gepleisterde aanzetstenen van de overstek) is gevarieerd met horizontale stenen en expressieve details. De lichtsleuven zijn dichtgemaakt – ben benieuwd of deze ooit voorzien zijn geweest van glas.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/52966

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik was er niet naar op zoek, maar ben blij dat ik het - op een mooie dag nog wel – in de verte zag staan! Het is erg bevredigend om te zien hoe goed de huisjes onderhouden worden.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.