Introductie

Dat her en der op het Groninger platteland, vaak in the middle of nowhere, fraaie transformatorhuisjes staan is bekend. Soortgelijke exemplaren blijken echter ook over de provinciegrens te staan, zoals dit exemplaar in het Drentse Loon.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Transformatorhuisje Loon
Adres(sen) Balloërweg
Postcode(s)
Plaats (provincie) Loon (Drenthe)
Land
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever NV Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laaspanningsnetten
Oorspronkelijke functie Transformator- of electriciteitshuisje
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1920
Huidige eigenaar Essent NV
Huidige functie Transformator- of electriciteitshuisje
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

De transformatorhuisjes die in veel plaatsen op het Groninger platteland te vinden zijn, werden gebouwd in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laagspanningsnetten. Dit elektriciteitsbedrijf werd opgericht in 1913. Het bedrijf, waarin gemeenten uit Groningen en Drenthe deelnamen, verzorgde de distributie van elektriciteit van het eveneens in die tijd opgerichte Groningse PEB naar de gemeenten. De gemeente Groningen nam geen deel in de maatschappij: men wilde daar de elektriciteitsvoorziening in eigen hand houden. In 1920 verzorgde het bedrijf de levering van elektriciteit in 51 gemeenten uit Groningen en Drenthe. In 1967 fuseerde het bedrijf met het PEB tot EGD, het Elektriciteitsbedrijf (later: Energiebedrijf) voor Groningen en Drenthe.

Dit transformatorhuisje is karakteristiek gelegen op de brink van het dorp Loon. Het is waarschijnlijk, net als het bijna identieke exemplaar in Vries, rond 1920 gebouwd.

Exterieur

Het in lichte en donkere baksteen opgetrokken rechthoekig gebouwtje is gedekt door een met Tuile-du-Nord-pannen belegd zadeldak. Gekoppelde houten korbelen ondersteuning het overstek. De plint van baksteen loopt enigszins taps toe. De opbouw heeft decoratief metselwerk in de zijgevel en topgevels, en smeedijzeren sierankers en ventilatieroosters in de topgevel. Boven de deur staat in een gevelsteen de naam LOON.

Links

1. https://asseninbeeld.nl/2017/02/24/stroomhuisje-loon/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Op zoek naar meer Groningse transformatorhuisjes stuitte ik op dit Drentse exemplaar.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.