Introductie

Transformatorhuisjes op het Groninger platteland bestaan in allerlei varianten. Dit exemplaar is voorzien van een fraai tentdak.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Transformatorhuisje Huizingerweg 2402
Adres(sen) Huizingerweg
Postcode(s) 9992 TW
Plaats (provincie) Huizinge (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever NV Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laaspanningsnetten
Oorspronkelijke functie Transformator- of electriciteitshuisje
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926
Huidige eigenaar Essent NV
Huidige functie Transformator- of electriciteitshuisje
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 517410

Achtergrond

De transformatorhuisjes die in veel plaatsen op het Groninger platteland te vinden zijn, werden gebouwd in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laagspanningsnetten. Dit elektriciteitsbedrijf werd opgericht in 1913. Het bedrijf, waarin gemeenten uit Groningen en Drenthe deelnamen, verzorgde de distributie van elektriciteit van het eveneens in die tijd opgerichte Groningse PEB naar de gemeenten. De gemeente Groningen nam geen deel in de maatschappij: men wilde daar de elektriciteitsvoorziening in eigen hand houden. In 1920 verzorgde het bedrijf de levering van elektriciteit in 51 gemeenten uit Groningen en Drenthe. In 1967 fuseerde het bedrijf met het PEB tot EGD, het Elektriciteitsbedrijf (later: Energiebedrijf) voor Groningen en Drenthe.

Op de weg tussen Middelstum en Huizinge staat op een markante plek dit transformatorgebouwtje. Het is ca. 1926 gebouwd in opdracht Provinciaal Electriciteitsbedrijf Groningen.

Exterieur

Bij het op een vierkant plattegrond gebouwtje huisje is gebruik gemaakt van licht gesinterde rode bakstenen. Het metselwerk is gevarieerd: zo zit onder de dakrand een rij muizentanden; boven de deur en de dichtgepleisterde verticale ventilatie- en lichtgleuven zitten verticale bakstenen met een golfrandje van lood.

Bijzonder fraai is het tentdak met grijze Tuile du Nord dakpannen. Van de soortgelijke trafogebouwtjes die we (online) hebben gezien - waarvan de meesten overigens een plat dak hebben - is dit absoluut de sierlijkste. Het doet mij op de een of andere manier zelfs oosters aan.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/52967

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Mooi om op zo’n met zorg gebouwd huisje in – gevoelsmatig - the middel of nowhere te stuiten. Leuk ook om meteen in gesprek te raken met de bewoners van het er tegenover gelegen huis!

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.