Introductie

Dat her en der op het Groninger platteland, vaak in the middle of nowhere, fraaie transformatorhuisjes staan is bekend. Soortgelijke exemplaren blijken echter ook over de provinciegrens te staan, zoals dit exemplaar in het Drentse Gasteren.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Transformatorhuisje Gasteren
Adres(sen) Gagels
Postcode(s)
Plaats (provincie) Gasteren (Drenthe)
Land
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever NV Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laaspanningsnetten
Oorspronkelijke functie Transformator- of electriciteitshuisje
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering
Huidige eigenaar Essent NV
Huidige functie Transformator- of electriciteitshuisje
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

De transformatorhuisjes die in veel plaatsen op het Groninger platteland te vinden zijn, werden gebouwd in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laagspanningsnetten. Dit elektriciteitsbedrijf werd opgericht in 1913. Het bedrijf, waarin gemeenten uit Groningen en Drenthe deelnamen, verzorgde de distributie van elektriciteit van het eveneens in die tijd opgerichte Groningse PEB naar de gemeenten. De gemeente Groningen nam geen deel in de maatschappij: men wilde daar de elektriciteitsvoorziening in eigen hand houden. In 1920 verzorgde het bedrijf de levering van elektriciteit in 51 gemeenten uit Groningen en Drenthe. In 1967 fuseerde het bedrijf met het PEB tot EGD, het Elektriciteitsbedrijf (later: Energiebedrijf) voor Groningen en Drenthe.

In het Drentse plaatsje Gasteren, aan Gagels nabij Brink, staat dit transformatorhuisje. Het is vrijwel identiek aan de vierkante exemplaren met plat dak op het Groningse platteland. Het is waarschijnlijk ergens in de tweede helft van de jaren 20 gebouwd.

Exterieur

Het trafohuisje is opgetrokken in rode baksteen met aan de basis een trasraam van gesinterde klinkers. Het bovenste deel van het gebouw bestaat uit een brede uitspringende band van verticale bakstenen. Het lijkt op het exemplaar in Noordbarge, maar verschilt in het metselwerk op de hoeken bovenin en het ontbreken van smalle (dichtgemetselde) vensters.

Links

1. https://drimble.nl/cultuur/gasteren/54672.html

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Op zoek naar meer Groningse transformatorhuisjes stuitte ik online op dit Drentse exemplaar.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.