Introductie

Her en der tref je ze aan op het Groningse en Drentse platteland: transformatorhuisjes waarvan geen twee exact hetzelfde zijn, zoals dit exemplaar dat een overkragend dak heeft.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Transformatorhuisje De Kamp 4106
Adres(sen) Hoofdweg Oost 15A
Postcode(s) 9944 BV
Plaats (provincie) Nieuwolda (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever NV Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laaspanningsnetten
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar Essent NV
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 522113

Achtergrond

De transformatorhuisjes die in veel plaatsen op het Groninger platteland te vinden zijn, werden gebouwd in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laagspanningsnetten. Dit elektriciteitsbedrijf werd opgericht in 1913. Het bedrijf, waarin gemeenten uit Groningen en Drenthe deelnamen, verzorgde de distributie van elektriciteit van het eveneens in die tijd opgerichte Groningse PEB naar de gemeenten. De gemeente Groningen nam geen deel in de maatschappij: men wilde daar de elektriciteitsvoorziening in eigen hand houden. In 1920 verzorgde het bedrijf de levering van elektriciteit in 51 gemeenten uit Groningen en Drenthe. In 1967 fuseerde het bedrijf met het PEB tot EGD, het Elektriciteitsbedrijf (later: Energiebedrijf) voor Groningen en Drenthe.

Het trafohuisje is gelegen aan de doorgaande weg van Nieuwolda naar Nieuwolda Oost bij een gebied dat "De Kamp" wordt genoemd. Naast het huisje takt een privé weg af naar een boerderij gelegen Hoofdweg Oost 17. Het gebouwtje, dat wordt aangeduid als `De Kamp 4106', is een voorbeeld van een type trafo met overkragend plat dak. Aan dezelfde weg (Hoofdweg Oost bij 77) staat een bijna identieke trafo (slechts het dak is net anders). Dit staat bekend als Hamrik 4107. Trafo De Kamp 4106 is net als Hamrik een rijksmonument, maar staat in het register foutief te boek als De Kamp 4100.

Exterieur

Het transformatorgebouw op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een naar voren springend trasraam van gesinterde bruine baksteen. Het wordt gedekt door een ruim overstekend plat betonnen dak dat rust op betonnen klossen; aan de bovenzijde van de gevelwand band van vierkante betondecoraties.

De entree bevindt zich in de voorgevel (zuidzijde) en bestaat uit een stalen deur met ijzeren gehengen; omlijsting van uitkragend metselwerk afgedekt door een keperboog. In de achtergevel (noordzijde) in het trasraam twee ijzeren rooster. In de oostgevel een stalen deur met omlijsting van uitkragend metselwerk afgedekt door een keperboog. De westgevel is blind.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/56468

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Op weg naar Nieuwolda kwam ik dit huisje tegen langs de doorgaande weg. Het viel mij op aangezien er niet veel van dit soort huisjes met overkragend dak zijn.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.