Introductie

Niet zomaar een transformatorhuisje in het Groningse Winschoten.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Transformatorhuisje, Winschoten
Adres(sen) Burgemeester Schönfeldplein
Postcode(s) 9671 AZ
Plaats (provincie) Winschoten (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever PEB Groningen
Oorspronkelijke functie Transformator- of electriciteitshuisje
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926
Huidige eigenaar
Huidige functie Transformator- of electriciteitshuisje
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Naar verluidt is dit transformatorhuisje in het centrum van Winschoten gebouwd in 1917 en uitgebreid in Amsterdamse Schoolstijl in 1926. De opdracht werd gegeven door het Provinciaals Elektriciteitsbedrijf Groningen.

Exterieur

Het fortachtige gebouwtje staat op de hoek van het Burgemeester Schönfeldplein met de Kleine Marktstraat. Het is opgetrokken uit verschillende kleuren gesinterde baksteen (donkerrood, oranjebruin en lichtbruin) op een trasraam van verticaal gemetselde, gesinterde klinkers. Het boek Pronkjuwelen van baksteen beschrijft de volgende details: "De hoek aan de kant van het plein is gebogen en heeft drie verticale vensters met daarin glazen bouwstenen onder eveneens drie gemetselde gevelbanden. Het platte dak is afgezet met een rand die bestaat uit dakpannen van zwart glazuur waaronder waaronder zich een brede fries bevindt van verticaal metselwerk en een golvende loodstrip. Zowel in de oost- als de westgevel bevindt zich een stalen deur tussen verticaal gemetselde pilasters. De lichtsleuven naast de pilasters aan de westzijde zijn later dichtgemetseld." (Van der Horst, blz 221)

Recente ontwikkelingen

Het huisje ziet er goed onderhouden uit. Eerdere berichten maken melding van verval en dichtgemetselde ramen. Sommige ramen zijn inderdaad dichtgemetseld, maar van verval lijkt geen sprake meer. Vandaar dat ik vermoed dat het vrij recent gerestaureerd is.

Gebruikte bronnen

1. Marianne Kruijswijk en Wieke Horneman, Van glas in lood en bakstenen. Kijken naar Amsterdamse School in Oost-Groningen (Profiel Uitgeverij Bedum, 2009).
2. Norma van der Horst en Eric Bos, Pronkjuwelen van baksteen. Amsterdamse School in Groningen (boekwerk & partners Groningen, 2017)

Links

1. http://trafo.bvision.nl/2014/12/28/winschoten-3/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het gebouwtje staat beschreven in de boeken van Marianne Kruijswijk en Norma van der Horst. Zonder die beschrijving was ik er vermoedelijk aan voorbij gelopen. Zo zie je maar weer hoe nuttig dit soort boeken zijn!

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.