Introductie

Eén van vele transformatorhuisjes, ditmaal met een opvallend rieten dak. Boven de deur laat zich in baksteenletters de afkorting EMB lezen: Electriciteits Maatschappij de Berkelstreek.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Transformatorhuisje, Borculo
Adres(sen) Burgemeester Bloemersstraat 40a
Postcode(s) 7271 DC
Plaats (provincie) Borculo (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever EMB
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en) B. Beeftink
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1922
Huidige eigenaar NUON
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 516428​

Achtergrond

Eén van de talloze trafohuisjes die in de eerste decennia van de vorige eeuw gebouwd moesten worden. De elektrificatie van dorpen en steden was toen in volle gang. Heel veel trafohuisjes zijn gemeentelijk-, provinciaal-, of rijksmonument. Een aparte uitgave waard (of bestaat die al?).

Exterieur

Het trafohuisje staat nabij het centrum van het stadje (!) Borculo. Je ziet het gauw over het hoofd. Dat is jammer, want het is zorgvuldig en met liefde vorm gegeven. Het gebouwtje heeft mooie verhoudingen, een prachtig rietgedekt kapje en erg mooi metselwerk. Het trasraam (de onderste klinkerlagen) is schuin opgemetseld. Dat zie je niet vaak.

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/516428/transformatorhuisje/borculo/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Speciale connectie heb ik niet. Ik kom er wel regelmatig langs wanneer ik mijn boodschappen in Borculo doe; ik heb in de buurt een recreatiewoning. Mij viel het gebouwtje op door zijn afgewogen verhoudingen en het mooie kapje.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.