Introductie

Helaas niet meer in het echt te bewonderen. In 1945 is het gebouw opgeblazen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Telegraaf en Telefoongebouw, Velperplein, Arnhem
Adres(sen) Spoorwegstraat 7
Postcode(s) 6828 AM
Plaats (provincie) Arnhem (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Gesloopt
Oorspronkelijke opdrachtgever Rijkstelegraaf- en Telefoondienst
Oorspronkelijke functie Postkantoor
Betrokken architect(en) Joop Crouwel
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1919 - 1923
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het door Crouwel ontworpen Telegraaf- en Telefoonkantoor in Arnhem stond aan het Velperplein tussen de Apeldoornseweg en de Spoorwegstraat. De ingang was op de hoek met de Spoorwegstraat.

De naam van het gebouw was eigenlijk Rijkstelegraaf- en Telefoonkantoor, dit om onderscheid te maken met de Gemeentelijke Telefoondienst die tussen 1896 en 1926 de telefoonservice onderhield.

Het gebouw werd verschillende malen door het oorlogsgeweld in 1944 en 1945 beschadigd. Na een geallieerd luchtbombardement op 10 februari 1945 kon een brand in het gebouw nog juist bedwongen worden. Enkele weken later zien de Duitsers het hopeloze van hun situatie in. Om de geallieerden toch nog een beetje dwars te zitten, blazen ze het Telegraafkantoor met trotyl op.

Exterieur

Het meest in het oog springend was de torenpartij waarin de ingang in een diepe portiek was aangebracht. Het vele siermetselwerk en een ronde stompe torenspits verraden de invloed van de Amsterdamse School. Er zijn ook veel overeenkomsten met de grote postkantoren die Crouwel voor Utrecht en Haarlem ontwierp en die gelukkig wel zijn blijven bestaan. Aan de foto's te zien had het niet alleen een imposante buitenkant maar ook een imposante hal.

Links

1. http://arneym.nl/verdwenenmonumenten/telegraafkantoor/index.html

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De imposante scheppingen van Crouwel voor de post in Utrecht en Haarlem staan er nog ook al hebben ze hun oorspronkelijke functie inmiddels verloren. Dit pand in Arnhem - een meesterwerk van de Amsterdamse School - is helaas verloren gegaan maar er bestaan nog goede foto's van.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.